Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prerađeno meso šteti zdravlju srca!

Iako se ranije smatralo kako je masnoća iz crvenog mesa rizičan faktor za srčane bolesti, nova studija stručnjaka s Harvarda pokazuje kako, zapravo, konzumiranje prerađenog mesa povisuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Hot dogIzraz “prerađeno meso” odnosi se na proizvode kojima je trajanje
produljeno dimljenjem, soljenjem ili dodavanjem aditiva. Stručnjaci su “crveno meso” definirali kao neprerađeno meso, poput govedine, hamburgera,
janjetine ili svinjetine.

“Kako bi smanjili rizik od srčanog udara, ljudi bi trebali jesti manje
prerađenih mesnih namirnica
, poput hot doga, slanine, hrenovki ili kobasica”,
rekla je voditeljica studije, Renata Micha sa sveučilišta Harvard School of
Public Health. “Prema našim rezultatima, konzumiranje jednog ovakvog
obroka tjedno relativno je mali rizik za srčana oboljenja”, dodaje. 

Studija je uključila podatke oko 1,2 milijuna osoba – od njih je 23,889
imalo koronarne srčane bolesti, 2,280 je pretrpjelo moždani udar, a 10,797 ispitanika
bolovalo je od dijabetesa.

Rezultati su pokazali kako su osobe koje su jele neprerađeno meso bile pod
znatno manjim rizikom
od srčanih oboljenja. No, konzumacija prerađenog mesa
značila je i veće šanse za srčana oboljenja, ali i za dijabetes.  

ŠunkaTočnije, svaki obrok od 50 grama prerađenog mesa povećavao je rizik od
srčanih bolesti za 42 posto, a od dijabetesa za 19 posto.  

“Kada smo promatrali koliko nutrijenata sadrže prerađeno i neprerađeno
meso, otkrili smo kako se radi o približno jednakim količinama zasićenih masti
i kolesterola. No, prerađeno meso sadržavalo je puno više soli i aditiva”, kaže
Micha.

“To znači i kako su upravo sol i aditivi, a ne masti, razlog povećanog
rizika od srčanog udara”, zaključuje Micha.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo