Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ove zime naoružajte se vitaminima!

Ljudi se najčešće drže nekoliko vrsta omiljenog voća i povrća, i ne obraćaju pažnju na raznolikost proizvoda. Zimsko, hladnije vrijeme sa sobom donosi niz hranjivih i zdravih plodova, pa svakako iskoristite ove “darove prirode”.

RotkvicaRotkvica

Rotkvica je dobar izvor vitamina C – hrskave je teksture, a pomalo slatkastog
okusa. Skuhajte rotkvicu s malo soli ili šećera, i dobit ćete izvrstan prilog
glavnom jelu. Možete ju i lagano popržiti s drugim povrćem, i poslužiti sa
umakom od soje.

Crvene naranče

Ovo citrusno voće dodajte salati, desertima i pićima. Poput drugih vrsta
naranči, crvene naranče obiluju vitaminom C i vlaknima.  Ipak, njihova crvena boja ono je što ih čini
idealnim jelom za bogate praznične menije.  

Kupus

Šalica ovog lisnatog povrća pokriva dnevne potrebe organizma za vitaminom K,
C i vlaknima. Kupus također sadrži fitonutrijente koji prirodno detoksificiraju
tijelo. 

GrašakMladi grašak

Mladi grašak povrće je koje ima vrlo malo kalorija, a puno vitamina C i K. Pomalo tvrđe građe, grašak je odličan prilog tjesteninama. Imajte na umu da je mladi grašak ograničenog roka trajanja. U hladnjaku ga možete držati svega nekoliko
dana, pa ovo povrće iskoristite brzo nakon kupovine.

Rabarbara

Ova zeljasta biljka uspijeva po hladnom vremenu, a ima specifičan, pomalo
kiselkast okus. Rabarbaru je najbolje jesti zaslađenu šećerom, medom ili voćnim
sokom, kako bi se uravnotežio njen prirodno opor okus. Obiluje vitaminima
C, A i kalcijem.

Kesten

Plodovi kestenovog drveta obilježavaju svaku jesensku sezonu. Dobar su izvor
vitamina C, a povrću i jelima daju pomalo slatkast okus.  

BrusnicaBrusnice

Brusnice su ne samo zdrave, nego i iznimno ukusne. Smanjuju rizik od nekih
infekcija, obiluju vitaminom C i popravljaju razinu dobrog kolesterola. Također
su odlična hrana za osobe koje imaju manjak željeza u krvi.  

Artičoke

Artičoke najlakše možete pronaći u rano ljeto i ranu zimu. Iako ih je
najjednostavnije kupiti konzervirane, 
svježe artičoke prirodno su jako ukusne.  Obiluju vlaknima, vitaminom C, folnom
kiselinom, a sve je to nužno za proizvodnju novih stanica.  

Kelj

Kelj je ukusno zimsko povrće, koje ima još bolji okus jednom kad se mraz
spusti na zemlju. Zbog specifičnog okusa, kelj je izvrstan dodatak mesnim
jelima. Što se tiče nutritivnih vrijednosti, kelj je svojevrsna super hrana i
sadrži visoke količine vitamina K, A i C, te kalcij. 

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo