Hrana i recepti

Hrana i recepti

Omega-3 ne pomaže jednom kad Alzheimer nastupi

Iako se za riblje ulje smatra kako drži ključ zdravijeg i dužeg
života, jer je pravi rudnik omega-3 masnih kiselina koje snižavaju razinu
triglicerida, visoki krvni tlak i smanjuju rizik od srčanog udara, ono neće
puno pomoći osobama kod kojih se već razvila Alzheimerova bolest
.

Osobe koje jedu velike količine ribe značajno mogu smanjiti svoj
rizik razvijanja Alzheimerove bolesti i moždanog udara, upravo zbog učinka
omega-3 masnih kiselina. Dokosaheksanoična kiselina (DHA) je jedna od dviju bitnih
masnih kiselina u ribljem ulju i nalazi se u velikim količinama u našem mozgu.
Druga vrsta omege, eikosapentanoična kiselina, ne nalazi se u mozgu.

Američki su istraživači ustanovili kako dodaci DHA mogu usporiti
razvijanje Alzheimerove bolesti, no kada su analizirali njegov učinak kod osoba
u početnom stadiju alzheimerove bolesti, ustanovili su kako nije bilo nikakvog
učinka.

Razočaravajuća spoznaja rezultat je 18-mjesečnih kliničkog
istraživanja u koje je bilo uključeno preko 400 ispitanika s blagom do
umjerenom Alzheimerovom bolesti. “Nažalost, niti u jednom kliničkom
mjerenju nismo vidjeli dobrobiti dodataka s DHA”, izjavio je dr. Joseph
F.
Quinn s Medicinskog fakulteta u Oregonu, ujedno i voditelj istraživanja.

Studije koje povezuju jedenje ribe i obranu od senilnosti zbog
Alzheimerove bolesti obično podrazumijevaju dugoročnu konzumaciju ribe, a ne
režim prehrane bogat ribom jednom kada se pojave simptomi.

Studija je objavljena u časopisu The Journal of the American
Medical Association,
posvećenom
problemima koji idu ruku pod ruku sa starenjem.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo