Najbolji prirodni antioksidansi

Članak (09.06.2010.)

Najbolji prirodni antioksidansi

Jagode, rajčice, brokula, maline... počastite se ukusnom ljetnom hranom i uživajte u dobrom zdravlju!

  • Podijeli na:

Antioksidansi su važni za održavanje optimalnog zdravlja našeg tijela. Ovi prirodni sastojci sprječavaju starenje, srčane bolesti i kancerogena oboljenja.

JagodaAntioksidansi pomažu u borbi protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala, koji uzrokuju bore i niz oboljenja. Znate li koje voće i povrće sadrži najviše antioksidansa?

Bobičasto voće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. Bez obzira jesu li vaš izbor borovnice, maline ili jagode, konzumiranjem ovog voća u organizam ćete unijeti antioksidanse koji pomažu aktivnost mozga i smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja. Nedavne su studije pokazale kako maline sadrže i do deset puta više antioksidansa nego brokula ili rajčica.  

Rajčica je jedno od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa. Zahvaljujući likopenu koji im daje prepoznatljivu crvenu boju, rajčice su još moćniji borci protiv bolesti nego beta-karoten ili vitamin E. Kuhanje rajčica uz dodatak maslinovog ulja ima još i više prednosti jer zbog topline tijelo lakše upija antioksidanse.  No, nisu samo ukusne – rajčice pomažu i u održavanju mentalnih sposobnosti.  

Brokula je visoko hranjivo povrće koje sadrži više vitamina C nego naranča, a bogato je i kalcijem i beta-karotenom. Brokula je odličan saveznik u borbi protiv srčanih oboljenja, a u isto vrijeme smanjuje rizik od raka dojke i drugih vrsta raka.

Crveno grožđe obiluje resveratrolom, supstancom koja je poznata po svom protuupalnom i antikancerogenom djelovanju. Sjemenke ovog voća sadrže snažne antioksidanse koji su važni za održavanje zdravlja srca i borbu protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala. No, grožđe ne morate samo jesti – s vremena na vrijeme žeđ utažite čašom ukusnog crvenog vina!

ČešnjakČešnjak je vjerojatno jedna od najstarijih i najpopularnijih biljaka koje se koriste u kulinarstvu, ali je, osim toga, iznimno ljekovita. Osim što će svako vaše jelo obogatiti novim okusom, češnjak je poznati prirodni antibiotik. Održava srce zdravim tako što smanjuje kolesterol i tlak, te utječe na veću razinu antioksidansa u tijelu i eliminaciju slobodnih radikala. Češnjak jača imunološki sustav, potiče bolju cirkulaciju, igra važnu ulogu pri sprječavanju raka te održava mladolik izgled kože i usporava proces starenja.

D.Š.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Recite nam…

Čemu se najviše veselite ovih blagdana?