Laboratorijska istraživanja su pokazala kako likopen – hranjivi sastojak otkiven u kuhanim rajčicama usporava rast pa čak i ubija stanice raka prostate.
Likopen daje rajčicama crvenu boju, a ima
antioksidativna i antikancerogena svojstva. On pomaže
organima
u obrani od oksidativnog oštećenja, te štiti DNA u bijelim krvnim
stanicama. Odličan je borac protiv nekoliko vrsti kancerogenih
oboljenja, uključujući rak
debelog crijeva, dojke, prostate, pluće i gušterače.
Likopen je koristan i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama našeg organizma, pod utjecajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku… I protiv njih pomaže ovaj antioksidans. Likopen ima sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice. Kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije.
Stručnjaci tvrde kako su likopeni iz rajčice prva linija obrane protiv raka prostate. Krajnje je vrijeme da posegnete za sočnim rajčicama i zaštitite se od bolesti!
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition.
K. R.