Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koje mlijeko pijete?

U posljednje vrijeme sve je više ljudi alergično na hranu koja sadrži kravlje mlijeko. Naime, i odrasli i djeca gube mogućnost proizvodnje enzima laktaze u organizmu, pa ne mogu probaviti laktozu.

No, alternativa postoji! Birati možete između rižinog,
zobenog ili sojinog mlijeka. Sve tri vrste mlijeka mogu se koristiti na isti način kao i kravlje mlijeko, a također mogu biti obogaćena kalcijem ili drugim dodacima i okusima.

Zobeno mlijekoZobeno mlijeko

Zob obiluje
hranjivim tvarima i neutralnog je okusa. Sadrži puno minerala i elemenata u
tragovima, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidansa
i vitamina. Vlakna iz zobi potiču metabolizam i reguliraju šećer u krvi, te snižavaju kolesterol. 

U odnosu na rižino i sojino, zobeno mlijeko je gušće, a može se koristiti za razne stvari, pa tako i za pripremu slanih i slatkih jela.

Rižino mlijeko

Kao namirnica riža je izuzetno korisna jer najrjeđe izaziva alergije. Za osobe koje iz zdravstvenih ili etičkih razloga ne piju kravlje mlijeko, rižino mlijeko je odličan izbor. Obiluje lako probavljivim složenim ugljikohidratima, a mogu ga piti i osobe osjetljive
na napitke od soje.

MlijekoSojino mlijeko

Sojino mlijeko radi se od mahunarke soje. Obiluje
bjelančevinama, ugljikohidratima i zdravim masnoćama i lako se probavlja. Sadrži
puno vitamina i minerala, nema laktoze ni kolesterola, a i razina zasićenih
masnoća mu je vrlo niska. Osim izvornog okusa, može biti obogaćeno okusom kravljeg
mlijeka, čokolade, vanilije i voća, zaslađeno ili
nezaslađeno. Također, sojinom se mlijeku može dodati još vitamina i minerala.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo