Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako vam jedenje s punom svjesnošću može pomoći da postanete vitkiji?

Foto: Shutterstock

Mnogi od nas kažu da jako uživaju u hrani, no s druge strane često jedemo dok gledamo televiziju, radimo, čitamo, možda planiramo svoj sutrašnji dan ili razmišljamo o nedavnim događajima, pri čemu uopće ne posvećujemo pažnju hrani.

Kada ste zapravo zadnji put jeli s punom svjesnošću?

Što znači jesti s punom svjesnošću?

Jesti s punom svjesnošću znači namjerno usmjeriti svoju pažnju na hranu i jedenje za vrijeme objeda, prateći što se događa u svakom pojedinom trenutku, bez prosudbe. Drugim riječima, proces jedenja treba osvijestiti kroz sva osjetila, obraćajući pažnju na miris hrane, njezin okus, teksturu, temperaturu, oblik, boju.

Možemo osvijestiti i emocije koje u tom trenutku doživljavamo (nestrpljivost, uzbuđenje, užitak, krivnju, tugu) i s njima povezane misli koje nam prolaze glavom (ovo je ukusno, ne mogu stati, udebljat ću se, nije zdravo).

Hrani i svom iskustvu jedenja pritom pristupamo sa znatiželjom, prihvaćanjem i suosjećanjem prema svojim doživljajima.

Koje su prednosti jedenja s punom svjesnošću?

Kada jedemo s punom svjesnošću, jedemo sporije i možemo više uživati u istoj ili manjoj količini hrane. Budući da se usmjeravamo na tjelesne osjete, vjerojatno ćemo ranije primijetiti da smo siti.

Također, možemo uočiti emocije koje obično prethode želji za hranom ili koje prethode prejedanju. S druge strane kada jedemo na svoj uobičajeni način – često nismo svjesni koliko brzo jedemo ili malo žvačemo jer istovremeno gledamo televiziju. Zbog toga jedemo dok god ima hrane ispred nas, neovisno o tome jesmo li se najeli ili jesmo li uopće bili gladni.

Kako jesti s punom svjesnošću?

Za početak isprobajte sljedeće vježbe. Možete uzeti jagodu, ali i bilo koju drugu vrstu hrane.

Nakon toga možete pokušati pojesti jedan cijeli obrok u danu na ovaj način. S punom svjesnošću možete i pripremati hranu, ali i osvijestiti senzacije i emocije koje osjećate nakon obroka.

Vježba usmjeravanja na osjetila

  • Uzmite jednu jagodu.
  • Stavite je na svoj dlan i promotrite kao da je vidite prvi put u životu.
  • Promatrajte njezinu boju, oblik i teksturu.
  • Dotaknite je prstima kako biste doživjeli njezinu teksturu.
  • Pomirišite jagodu.
  • Ako u bilo kojem trenutku vaše misli odlutaju, samo to primijetite i ponovno usmjerite pažnju na jagodu.
  • Stavite je u usta i prije nego zagrizete osvijestite kakva je njezina tekstura i temperatura na jeziku i nepcu.
  • Polako ju zagrizite i primijetite kako se doživljaj u vašim ustima mijenja. Osvijestite okus i gdje ga osjećate. Osvijestite kako se mijenja oblik i tekstura jagode, koliko je sočna.
  • Žvačite polako i opažajte kako se senzacije u ustima mijenjaju. Usmjerite se na zube, jezik i nepce.
  • Osvijestite kako se povećava količina sline u ustima.
  • Kada ste spremni, progutajte jagodu i pri tome opažajte osjete u ždrijelu i grlu.
  • Pratite koliko dugo još možete osjetiti njezin okus u ustima.

Ako želite saznati više o ovoj ili drugim temama iz psihologije, posjetite web stranicu. HUBIKOT redovito organizira psiho-čajanke, besplatne radionice, predavanja i tribine za građane o različitim aktualnim temama iz psihologije, uz šalicu čaja.

Autori: Dragana Markanović, prof. psih. i Branka Bagarić, mag. psih. – Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo