Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite u duginim bojama!

Želite se zaštiti od bolesti i popraviti svoje zdravlje? Pomno birajte svakodnevne namirnice – voće i povrće na vašem jelovniku trebalo bi biti u svim “duginim bojama!

Jeste li čuli za prehranu u duginim bojama? Ne radi se o
specifičnom, dijetnom, načinu prehrane, već se termin odnosi na odabir voća i povrća u svim
duginim bojama. 

Svakodnevna “šarena” prehrana opskrbljuje vaše tijelo
hranjivim sastojcima koji su mu potrebni. Osim 
vlakana, vitamina i minerala hrana u boji sadrži i fitokemikalije. Radi
se o moćnim nutrijentima koji pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, a voću i povrću daju čitav spektar boja.  

Crveno voćeIstraživanja pokazuju kako prehrana koja obiluje ovakvim namirnicama ima niz
prednosti:  

  • Jača imunološki sustav
  • Smanjuje rizik od određenih
    kancerogenih oboljenja
  • Pomaže u borbi protiv
    dijabetesa tipa 2
  • Snižava krvni tlak
  • Smanjuje opasnost od očnih
    bolesti
  • Čuva zdravlje srca
  • Utječe na bolje pamćenje
  • Čini kosti i zube jakima

Vaša dnevna doza


Samo jedna četvrtina Amerikanaca dnevno pojede preporučenu dozu voća i
povrća. Umjesto ovakve, zdrave, prehrane većina ljudi sklonija je brzoj, masnoj
i zaslađenoj hrani.

Paralelno s time, promijenila su se i stajališta stručnjaka o pet porcija
voća i povrća dnevno – ovisno o dobi i spolu, za dobro zdravlje možda vam je
potrebno i više od toga:

  • Djeca stara između 2 i 6
    godina trebala bi jesti tri porcije povrća i dvije porcije voća dnevno.
  • Djeca starija od šest
    godina, djevojčice u tinejdžerskim godinama, aktivne žene i većina
    muškaraca trebaju jesti najmanje četiri porcije povrća i tri porcije voća.
  • Dječaci tinejdžeri i
    aktivni muškarci trebaju jesti pet porcija povrća i četiri porcija voća.

“Šarolik” izbor!


LukStoga, idući put kada posjetite lokalnu trgovinu, birajte voće i povrće iz
sljedećih kategorija:  

Crveno: Crvene jabuke, brusnice, grožđe, nar, jagode, lubenica,
grejp, rajčice, crvena paprika i luk.
Plavo:
Grožđice, kupine, šljive, borovnice, crveni kupus, smokve,
grožđe.  
Bijelo:
Banane, nektarine, češnjak, cvjetača, gljive, krumpir.
Zeleno:
Zelene jabuke, kivi, avokado, brokula, špinat, artičoke,
tikvice, salata, celer, šparoge.
Žuto i narančasto:
Žute jabuke, dinja, mango, ananas, bundeva,
kukuruz, limun, slatki krumpir.  

I za kraj mala opaska – voće i povrće često je vrlo zasitno, a siromašno
kalorijama, pa vam, osim osiguranja dobrog zdravlja, može pomoći i pri održavanju vitke linije!

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo