Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite ribu i uživajte na suncu!

Britanski znanstvenici otkrili su da ljudi koji u organizam unose dostatne količine vitamina D imaju 43 posto manje izgleda oboljeti od srčanih bolesti i dijabetesa.

PovrćeAnalizirajući 28 studija provedenih na gotovo 100.000 ljudi, zaključili
su da ljudi koji jedu masnu ribu dva do tri puta tjedno i pet obroka
voća i povrća na dan unose dovoljnu količinu ovoga vitamina.

Istraživači naglašavaju kako su
procjene vršene na temelju prirodnih izvora vitamina D, poput
izloženosti sunčevu svjetlu i konzumacije masne ribe (tune, lososa i
skuše)
, no izgledno je i da će dodaci prehrani koji u sebi sadrže
vitamin D3 imati jedan učinak na zdravlje.

Studija objavljena u časopisu Maturitas otkriva
da visoke razine vitamina D u organizmu smanjuju izglede za razvitkom
kardiovaskularnih bolesti za 33 posto, metabolički sindrom za 51 posto,
a dijabetes tipa 2 za čak 55 posto.

Jedan od najboljih načina za unos vitamina D izloženost je sunčevu svjetlu, tvrdi  Johanna Parker,
jedna od autorica studije s fakulteta Warwick Medical School. “Za
osiguravanje adekvatne količine vitamina D, trebali bismo izlagati lice
i ruke sunčevu svjetlu (bez nanošenja kreme za sunčanje) 30 minuta dva
puta tjedno.”

RibaNeki znanstvenici
preporučuju i svakodnevnu izloženost sunčevu svjetlu, pogotovo u
ljetnim mjesecima jer dvadeset minuta izloženosti za ljetnoga dana
 stvara 20.000 međunarodnih jedinica (engl. IU – international unit) vitamina D, što osigurava optimalnu zaštitu od raznih bolesti.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo