Hrana i recepti

Hrana i recepti

Blagotvorno kozje mlijeko – više bjelančevina i kalcija, manje alergija

Foto: Shutterstock

Zašto mnogi ljudi koji ne podnose kravlje mlijeko često bez ikakvih problema mogu piti kozje mlijeko?

Stručnjaci kažu da bi odgovor na to pitanje mogao biti alfa-s1-kazein. Riječ je o bjelančevini za koju se smatra da je jedna od glavnih bjelančevina u kravljem mlijeku odgovorna za izazivanje reakcija preosjetljivosti, a kozje mlijeko samo u tragovima (dakle, u vrlo malim količinama) sadrži alfa-s1-kazein.

Iako kozje mlijeko zbog toga može poslužiti kao alternativa kravljem, općenito govoreći, kozje mlijeko nije nužno bolje od kravljeg niti je kravlje mlijeko nužno bolje od kozjeg. To ovisi o pojedincu koji ga konzumira i njegovim potrebama. Među činjenicama o kozjem mlijeku dobro je znati:

  • Kozje mlijeko sadrži više bjelančevina i kalcija nego kravlje mlijeko.
  • Kozji sir i jogurt imaju jači okus od sira i jogurta napravljenih od kravljeg mlijeka.
  • Svježe kozje mlijeko odlično je za piće i pripremu delikatnih deserata.
  • Kozje mlijeko uvijek treba držati u hladnjaku jer se na višim temperaturama može brzo ukiseliti. Uvijek čvrsto zatvorite mlijeko kada ga spremate kako biste spriječili da ono upije arome drugih namirnica u hladnjaku. Izbjegavajte čuvati kozje mlijeko u vratima hladnjaka jer ga to izlaže prevelikoj količini toplog zraka svaki put kad se hladnjak otvara i zatvara.
  • Kozje mlijeko je vrlo dobar izvor kalcija (koji je izuzetno važan za održavanje čvrstoće kostiju) i kalija (koji je nužan za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkcije srca) te kvalitetnih bjelančevina koje su neophodne za proizvodnju tjelesne energije i aktivnost mišića.
  • Također se u kozjem mlijeku u značajnim količinama nalaze i drugi nutrijenti važni za proizvodnju energije – fosfor i vitamin B2 (riboflavin).

Svemogući B vitamini

  • Kozje mlijeko je koncentrirani izvor triptofana koji pospješuje san.

Ideje za posluživanje kozjeg mlijeka, sira i jogurta:

  • Za umak, pomiješajte kozji sir razrijeđen mlijekom, sitno nasjeckan češnjak, sitno narezan bosiljak i mljeveni crni papar. Prelijte umakom kuhane mahune te poslužite s piletinom, ribolm ili morskim plodovima (npr. škampi ili školjke).
  • Prelijte žitne pahuljice za doručak kozjim mlijekom ili jogurtom od kozjeg mlijeka te dodajte svoje omiljene svježe ili sušeno voće.
  • Dodajte malo kozjeg sira u sendvič, tako ćete dodati i više okusa i bjelančevina.
  • Namažite kozji sir po štapićima celera, kriškama voća ili krekerima/kruhu od cjelovitih žitarica.
  • Napravite omlet s kozjim sirom, rajčicama i svježom majčinom dušicom.
  • Napunite lepinju narezanom salatom, nasjeckanim povrćem i razmrvljenim kozjim sirom.
  • Napravite salatu s rajčicama, avokadom, listovima maslačka, kozjim sirom i crvenim lukom.
  • Predjelo od kozjeg sira: pomiješajte 1 šalicu kozjeg sira s 1/2 šalice sušene rajčice iz ulja (sitno nasjeckane) i 2 žlice peršina ili bosiljka. Dodajte sol i papar po želji. Poslužite na tostiranom kruhu ili krekerima od cjelovitih žitarica.     

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo