Hrana i recepti

Hrana i recepti

Slatki život: Le kolač

Priuštite si dašak luksuza u simpatičnoj slastičarnici Le kolač!

Romantična slastica i stol za dvoje nikada neće izostati u simpatičnoj slastičarnici Le kolač, uređenoj u francuskom stilu, koja se smjestila odmah iza zagrebačke Petrove crkve. Svaki kolač prava je umjetnost, od punoće okusa koji daje prava Valrhonina čokolada te prirodni sastojci do zanimljivih ukrasa koje vlasnici Alen i Ksenija Čalopek sami osmišljavaju i ručno nanose prema nadahnuću.

Svaki kolač u sebi nosi priču

Pravljenje kolača je kao fino tkanje, sve mora odgovarati. Najbolje namirnice, recepturu, tajni dodatak, trud, ambijent i zadovoljstvo poslom koji obavljamo. Možda jesmo malo zahtjevniji, ali moram priznati da su se i sladokusci promijenili. Komu je bitno da pojede nešto slatko usput, taj će slasticu kupiti na brzinu i smazati je u autu ili na putu do kuće. A oni koji žele izvrstan kolač i njegovu priču doći će k nama – priča vlasnica. Kada su prije godinu dana tek otvarali slastičarnicu, Alen i Ksenija nisu ni slutili da će njihova zahtjevnost znatno odužiti pronalaženje još jedne slastičarke koja im pomaže u poslu.

Imali smo bezbroj intervjua za posao i uvijek je zapelo na samoj praksi. Nitko od potencijalnih kandidata nije znao napraviti prirodan kolač. Svi su se naučili na instant-proizvode i dodatke. Tek smo uhodavali posao, hitno nam je trebao još netko i već smo postajali očajni kada je na vrata došla Vesna Vlahović, koja je jedina položila naš prijemni i začudno brzo naučila raditi jedan od naših specijaliteta koji se zove špagice, a sastoji se od jedanaest kora punjenih kremom od oraha i čokolade – priča Ksenija.

Trojac je ubrzo malu slastičarnicu neobična imena doveo na dobar glas, a slastice poput domaćih medenjaka, baka-Klarina kruha sa suhim voćem, Hobbita, Jasnine i karamel-torte na njihovoj su Facebook-stranici već osvojile stotine obožavatelja. Plodovi rada sada su slatki, no nije u početku sve išlo baš glatko, kao nož u putar. Prije Le kolača par se bavio prodajom računalnih igrica, a kolače su pekli iz hobija. Mnogo su putovali motorom jer Alen je strastveni motorist i na svom su ljubimcu obišli cijelu Europu. Jedan takav izlet u Francusku nešto je promijenio u njima. Odlučili smo promijeniti zanimanje i hobi, osmišljavanje i pečenje kolača, pretvoriti u biznis. Ime smo osmislili odmah, u šali, kada smo prepričavali prijateljima kako smo se sporazumijevali na francuskom… u stilu le Coca Cola, le croissant, le kolač…Taj le prije imena na kraju nam je postao zaštitni znak, čak je jedna gospođa nedavno došla u lokal i tražila gospođu Le, tj. mene – priča Ksenija.

No bez obzira na brojne smiješne anegdote i obilje ljubavi prema onome što rade, oboje tvrde da im je početak, kao i svima, bio prilično težak jer su, zbog želje da rade izvrsne i posebne slastice, razmazili svoje kupce, koji sada žele – ili najbolje ili ništa. Neke slastice, ako se rade prema izvornoj recepturi, poput engleskoga božićnog kruha sa suhim voćem ili medenjaka, moraju odstajati i do mjesec dana. Tek tada postiže se taj puni okus i prava tekstura kolača. Pravi sladokusci to znaju cijeniti jer se takva slastica ne može napraviti u dva sata i servirati u supermarketu na sniženju. Srećom, na većinu od njihovih tridesetak slastica ne treba toliko čekati. Dovoljno je pokazati prstom u staklenu vitrinu i slatka čarolija već je na tanjuru, mami da se kuša i nepcima ispriča još jedna le priča.

Sentiš plus

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g čokoladnih kuglica Valrhona Xocomeli
  • 1 žličica usitnjeniog đumbira
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica anisa
  • 250 g šećer u prahu
  • 7 jaja
  • 250 g maslac
  • 2 žlice brašna
  • slatko vrhnje
  • jagode

1. Čokoladu i maslac rastopite na pari i smjesi dodajte šećer u prahu. Malo ohladite i dodajte, uz stalno miješanje, jedno po jedno jaje i začine. Na kraju polagano umiješajte i brašno.
2. Ulijte smjesu u namazan i brašnom posut kalup za torte. Pecite na 160 °C oko 30 minuta.
3. Uz ohlađenu tortu poslužite tučeno slatko vrhnje, svježe jagode i čašu pjenušca.

Medena srčeka

  • 500 g glatkog brašna
  • 300 g meda
  • 200 g šećer
  • 4 jaja
  • 1 žličica sode bikarbone
  • cimet
  • 100 g marmelada od marelica

1. Med i šećer rastopite te dodajte smjesi sodu, brašno i cimet. Na kraju dodajte jedno po    jedno jaje.
2. Tijesto izvaljajte na nekoliko milimetara debljine i izrežite kalupom mala srca.
3. Pecite na 200 °C oko 4 minute.
4. Po dva ohlađena srčeka spojite marmeladom.

Valentine

  • 100 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 50 g mljevenih oraha
  • 50 g mljevenih badema
  • 80 g mrvljenog biskvita
  • 50 g čokolade
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica rum a

 Glazura:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g bijele čokolade

1. Na laganoj vatri otopite maslac i šećer u prahu. Sklonite s vatre i dodajte čokoladu i kakao. Miješajte dok se smjesa ne poveže. Dodajte orahe, bademe i mrvljeni biskvit te na kraju umiješajte rum.
2. Kalup za praline (može se smjesa usuti i u posudice za led) punite smjesom te stavite u hladnjak da se stisne.
3.
Hladne praline prelijte otopljenom bijelom ili tamnom čokoladom.

Le Kolač, Petretićev trg 3, (01) 4662 176
10000 Zagreb
www.lekolac.com

Autor teksta: Mary Novosel
Fotografija: Damir Fabijanić
Izvor: iće&piće

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo