Maslačak i kopriva – proljetne ljekovite poslastice

Članak (16.04.2013.)

Maslačak i kopriva – proljetne ljekovite poslastice

Donosimo dva sjajna recepta!

  • Podijeli na:

Kada razmišljam o samoniklom ljekovitom bilju, uvijek pomislim na jednostavnost koju ono daje: nema uzgoja, strepnje ili skrbi oko njegova rasta, a berući bilje po proplancima, uz rubove šuma i potoka, sva moja osjetila ožive, a srce se ispuni srećom.

Osim iznimnog ljekovitog svojstva koje predstavlja za našu fiziologiju, za mene je priča dublja i ljekovito djelovanje zahvaća i moj um. Miran, fokusiran i pomalo blažen, nakon samo nekoliko sati lunjanja po prirodi. Volim tu kombinaciju!

Kopriva i maslačak uglavnom su nam znane kao biljke koje imaju ljekovito djelovanje, pripremane kao infuzi – čajne otopine, dekokti ili pak tinkture. Obje biljke upotrebljavaju se za pročišćavanje organizma te često u kombinaciji, jer kopriva ima snažno diuretičko djelovanje potičući rad bubrega, dok je maslačak jak koleretik (potiče izlučivanje žuči) i drenažna biljka. Takva uporaba tradicionalno je indicirana kod metaboličkih bolesti, urinarnih infekcija, reumatoidnog artritisa i gihta, bolesti kože. Navedena kombinacija biljaka može biti vrlo zahvalna, jer diuretski učinak koprive može utjecati na manjak kalija, što se istodobno nadoknađuje kalijem kojim obiluje maslačak. Kopriva bogata željezom upotrebljava se u prevenciji anemija te kao terapija u slučaju nedostatka željeza.

Ipak, da ne bi sve ostalo na ljekovitosti, koja zvuči suhoparno bez užitka i osjetilnih zadovoljstava, te dvije biljke prava su ljekovita poslastica.

Koprivu možemo spremati na više načina, pripremati guste juhe, protisnuti je i pripremati poput špinata, motati u tijesta i dobiti ukusne pite i gibanice ili pak skuhati rižoto od koprive.

Maslačak, okusom gorak, najčešće se priprema na salatu. Kako bismo razblažili gorak okus mladoga maslačka, možemo razmišljati ovako: da se pomiješa s drugom salatom poput endivije, da se u salatu dodaju slatke namirnice poput grožđica, kockica naranče ili njezina soka ili pak da se pripremi začinjena s umakom od meda i aceta balsamica, koji maslačkovoj salati daju profinjen gorko-sladak okus.

Rižoto od koprive

  • 200 g listova koprive
  • 200 g basmati riže
  • 50 ml bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • crni papar
  • pimet
  • ružmarin
  • sol

1. Kod mlade koprive upotrebljavaju se svi listovi, a kod starijih kopriva beru se samo vršni listovi.

2. Na malo maslinova ulja stavite pirjati listove koprive i rižu te nakon otprilike pet minuta dodajte kipuću vodu i začinite te pustite pirjati još 20 min. Potkraj kuhanja dodajte bijelo vino. Pri posluživanju možete posuti ribanim sirom grana padano.

Gorko-kisela salata od maslačka

  • 200 g listova mladog maslačka
  • 300 g zelene salate
  • pola naranče
  • pola šalice brazilskih oraščića
  • pola žlice meda
  • jedna žlica aceta balsamica

1. Starije je lišće maslačka žilavo pa se preporuča brati mlade listove.

2. Pomiješajte maslačak i zelenu salatu te naranču narezanu na kockice i brazilske oraščiće.

3. U šalici rastopite med i ocat te prelijte po salati. Poslužite uz pečenja, a ako želite blagodati proljetne detoksikacije, s rižotom od koprive.

Autorica teksta: Irena Švenda

Nema komentara.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Još na istu temu…

Anketa

Recite nam…

Obavljate li mikrobiološke pretrage u privatnim laboratorijima?