Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite sniziti kolesterol? Pojedite malo čokolade

Uživanje u omiljenoj poslastici zapravo je zdravo s dijetetskog stajališta, pokazalo je novo istraživanje.

Umjerena konzumacija čokolade može smanjiti razinu lošeg kolesterola kod osoba koje već imaju određene faktore rizika za razvijanje srčanih bolesti.

Nekoliko je prethodnih istraživanja
naglasilo dobrobiti konzumiranja čokolade, uključujući pomoć kod snižavanja
rizika od moždanog udara, manje stresa i više zdravlja za srce.

U posljednjoj analizi objavljenoj u
časopisu American Journal of Clinical
Nutrition
stručnjaci Kineske Akademije medicinskih znanosti su se
koncentrirali na način na koji kakao utječe na tjelesnu masnoću, tj. lipide.

Nakon što su proučili podatke iz osam
istraživanja ustanovili su kako konzumacija kakaa smanjuje razinu lošeg
kolesterola LDL-a
, jednako kao i razinu sveukupnog kolesterola.

Ako ste se ponadali kako ste dobili
zeleno svjetlo za cijelu tablu čokolade, varate se: čokolada je samo pomogla
osobama koje su već imale određene faktore rizika za razvijanje srčanih bolesti
i samo ako se jela u umjerenoj količini. Također, tajna je u tamnoj čokoladi koja ima najmanje 70 posto kakaa.

Ispitanici koji su jeli kakao s 260
miligrama polifenola, antioksidansa koji se obično nalazi u biljkama, imali su
najveće dobrobiti kada je u pitanju snižavanje lošeg kolesterola. Količina
odgovara čokoladici od 35
grama.

LDL kolesterol bi se trebao kretati do brojke 110 miligrama po decilitru krvi, a HDL (dobar
kolesterol) bi trebao biti viši od 35. Liječnici preporučuju neka vam zbroj oba
kolesterola bude ispod 200.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo