Hrana i recepti

Hrana i recepti

Trešnje mogu smanjiti rizik od gihta

Do ovih su
rezultata došli istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu koji su
u studiju uključili preko 630 osoba koje su u posljednjih godinu dana imale
barem jedan napadaj gihta. Giht je česta i bolna upala zglobova
uzrokovana prekomjernim nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Intenzivna bol i oticanje su glavne
karakteristike ove bolesti, a napadi su uglavnom usmjereni na nožni palac,
koljena i gležnjeve.

Nakon što su
osjetili novi napadaj, ispitanici su odgovorili na temeljiti upitnik o mogućim
faktorima koji su utjecali na rizik u posljednjih 48 sati prije napada. Tri
mjeseca poslije, odgovorili su na ista pitanja.

Stručnjaci
su zaključili kako dva serviranja trešanja u posljednjih 48 sati snizuje rizik
napadaja gihta za 50 posto. Jednako tako, konzumiranje ekstrakta višnje
smanjilo je rizik za 40 posto.

Smatraju kako se dobrobiti trešanja
mogu pripisati antocijaninima – pigmentima antioksidansa koji su također
sastavni dio svakog drugog crvenog voća. Oni stabiliziraju nestabilne molekule
– slobodne radikale, koji uzrokuju upalu i oštećuju stanice našeg tijela.

Komentatori ističu kako su ovi rezultati samo preliminarni i stručnjaci
ih trebaju razmotriti. Nije ustanovljen točan uzrok i posljedica, nego je
ustanovljena poveznica između konzumacije višanja i smanjenog rizika od
napadaja gihta.

Liječenje gihta uključuje
nesteroidne protuupalne lijekove kada se simptomi jave, te propisani lijek koji smanjuje razinu
mokraćne kiseline, otečenost, upalu i bolove.

Giht se također može spriječiti promjenom životnog stila i
prehrambenih navika
. Organsko meso, umaci, konzervirana riba (sardine
i inćuni), pekarski kvasac i određeno povrće su na crnoj listi koja vodi prema
gihtu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo