Hrana i recepti

Hrana i recepti

Rajčice su dobre za srce!

Rezultati istraživanja su pokazali kako svakodnevna konzumacija rajčica može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka. Na taj se način svaka osoba može samostalno doprinijeti sprječavaju bolesti srca.

kDo ovakvog su zaključka došli znanstvenici Sveučilišta Adelaide, koji tvrde kako svjetlo crveni pigment pod nazivom likopen sadrži antioksidativna svojstva od vitalnog značaja za dobro zdravlje.

Ovaj najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u
borbi protiv nakupina stanica raka.

Istraživanja dokazuju da
konzumiranje rajčica može spriječiti oksidaciju seruma lipida i značajno
smanjiti
rizik od makularne degeneracije.

I prijašnja su istraživanja dokazala kako rajčice sadrže
brojne spojeve korisne
za
zdravlje. Sočna crvena namirnica štiti muškarce od raka prostate.  Povećana konzumacija likopena
je povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i otvrdnuće
arterija, srčanog i moždanog udara.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo