Hrana i recepti

Hrana i recepti

Rajčice sprječavaju krvožilne bolesti!

Japanski su znanstvenici otkrili kako se u rajčici krije hranjivi sastojak koji bi se mogao uhvatiti u koštac s brojnim bolestima krvožilnog sustava.

Stručnjaci naime tvrde kako novootkriveni sastojak pod imenom “9-okso-oktadekadienoik” ima protu-dislipidemijski efekt.

kTim japanskih znanstvenika sa Sveučilišta Kyoto svoje je istraživanje
usmjerio na ekstrakte koji se borile protiv
dislipidemije.
Riječ je o stanju uzrokovanom
abnormalnim
iznosom
lipida, kao što su
kolesterol
ili
masnoće
u
krvnom toku.

Dislipidemija obično ne izaziva simptome. Međutim, ona može
dovesti do
simptomatskih
krvožilnih bolesti, kao što su
arterioskleroza
i
ciroza.
S ciljem sprječavanja
bolesti
važno je
spriječiti
povećano
nakupljanje
lipida.

I prijašnja su istraživanja dokazala kako rajčice sadrže
brojne spojeve korisne
za
zdravlje. Sočna crvena namirnica štiti muškarce od raka prostate.

Najpoznatija korist rajčice je što sadrži
likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u
borbi protiv nakupina stanica raka. Istraživanja dokazuju da konzumiranje rajčica može spriječiti oksidaciju seruma lipida i značajno smanjiti
rizik od makularne degeneracije.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Molecular Nutrition and Food
Research
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo