Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pročistite jetru prirodnim putem

U današnjem društvu prepunom toksina, održavanje jetre zdravom je važnije no ikada. Biljke koje vam predstavljamo osiguravaju moćne rezultate kod detoksikacije i obnavljanja.

kČičkovo mlijeko

Riječ je o jednoj od najpoznatijih biljaka za zdravlje jetre. Ovo mlijeko sadrži flavonoide koji štite stanice jetre od oštećenja tako što sprječavaju apsorpciju otrova i poboljšati regeneraciju. Čičkovo mlijeko je sastavni dio popularnih tonika za jetru.

Artičoke

Iako imaju zaštitnički utjecaj na stanice jetre, artičoke mogu pomoći u regeneraciji
jetre i poboljšati njenu funkciju. One također podržavaju proizvodnju žuči, koja
je važna za probavu i asimilaciju vrijednih sastojaka. Određena klinička
istraživanja su pokazala da artičoke mogu sniziti i razinu triglicerida.

Maslačak

Ova biljka predstavlja idealan tretman za jetru jer je vrlo učinkovita i u
većini slučajeva vrlo sigurna (osim toga, prilično je jeftina). Koristiti se
mogu svi dijelovi cvijeta, međutim maslačkov korijen je najpopularniji dio koji
liječi jetru. Lišće je dobro znano po promicanju zdravlja bubrega.

Sladić – Slatki korijen

sladićOvaj prirodni lijek posebno zagovaraju pobornici istočnjačke medicine. Slatki korijen se pokazao kao odlično sredstvo u liječenju bolesti jetre. Jedno je istraživanje dokazalo kako sladić povećava proizvodnju interferona, što objašnjava jedinstvenu sposobnost ove biljke da brani jetru od štetnih toksina.

Imajte na umu da bilo koju od ovih biljaka treba koristiti u sinergiji s faktorima koji promoviraju  zdravlje jetre, dakle – izbjegavajte alkohol, kofein i cigarete. Treba redovito vježbati, izbjegavati procesiranu hranu prepunu loših šećera
i aditiva; i na kraju naučiti se nositi sa stresom te razviti zdravu naviku spavanja.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo