Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orasi, povrće i riba štite mozak

Prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem, orasima, ribom i rajčicama štiti mozak od Alzheimerove bolesti.

Sva hrana koja je zdrava za tijelo,
zdrava je i za mozak, tvrde istraživači Sveučilišta Columbia. Oni su pregledali skoro 1700 osoba starijih od 65
godina koje nisu pokazivale znakove senilnosti. Svi su ispitanici detaljno opisali svoje prehrambene navike tijekom
zadnjih godinu dana.

Stručnjaci su proučili koja je vrsta navedenih namirnica bogata
nutrijentima koji smanjuju rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti, kao što su
omega-3 masne kiseline ili vitamin E. Također su ustanovili koje su namirnice
bogate zasićenim masnim kiselinama koje pak povećavaju rizik od bolesti.

“Na temelju nutrijenata, ustanovili smo prehrambeni
obrazac namirnica koje štite od Alzheimerove bolesti. Njega karakterizira
povećan unos oraha, ribe, preljeva za salate, peradi, rajčica, biljka krstašica
[kupus, kelj, hren, raštika i
sl.], zelenog lisnatog povrća i voća, te smanjen unos crvenog mesa, organskog
mesa i maslaca”, izjavio je doktor Nikolaos Scarmeas, profesor neurologije na
Sveučilištu Columbia.

Bitno je napomenuti kako se niti jedna vrsta namirnica nije jela zasebno, stoga je važno bilo razmotriti njihov zajednički
utjecaj na organizam.

Od 1691 ispitanika,
Alzheimerovu bolest je razvilo 211 osoba nakon četverogodišnje studije.

Analiza je prilagođena mnogim faktorima koji bi mogli
utjecati na rezultate, kao što je dob, pušenje, tjelesna aktivnost, indeks
tjelesne težine i unos kalorija.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo