Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tjedan restorana: sami pripremite vrhunske specijalitete

Što kažete na pripremu deserta
“1001 noć: Šeherezadine kćeri i čarobni napitak” ili “Baklavice sa slavonskim orasima, zagorskim maslacem i hvarskim limunom”, posute prahom tostiranih pistacija i narančine korice?

Kraj tjedna donosi nam gastronomsku manifestaciju 10. Tjedan restorana. Ako želite probati nešto novo i maštovito, zagrebački Centar za kulturu prehrane ima pravu stvar za vas: povedite prijatelje i drage osobe i guštajte u večeri koju pripremate zajednički sa stručnim timom Centra. Dakle, ono što ćete sami pripremiti, to ćete i pojesti! Sve za cijenu od sto kuna po osobi.

“Učimo vas tajne pripreme vrhunskih recepata, vodimo vas u pripremi i znamo gdje stoji mali oštri nožić koji treba za sjeckanje vrganja. Pridružite nam se, okusite drugu stranu pripreme hrane i naučite male tajne iz kuhinje – mjesta gdje je uvijek najbolja zabava!”, glasi poziv Anje Bajt, jedne od voditeljica kulinarskih radionica Centra.

Dok se u restoranu imate prilike družiti samo za stolom, za vrijeme 10. Tjedna restorana u Centru za kulturu prehrane možete se družiti i u kuhinji – zajedno pripremajući specijalitete koje ćete večerati. Sve uz dobru domaću kapljicu…

“Reakcije prijavljenih osoba su super i još malo pa smo popunjeni za sve dane: deset dana po deset osoba. Čak smo organizirali jedan dodatni termin! Ljudi su oduševljeni konceptom radionice i zajedničkog kuhanja, što daje novu dimenziju Tjednu restorana. Također, zaintrigirala ih je pričao nastanku naših jelovnika: Hrvatska i svijet na tanjuru te bajkoviti nazivi i opisi jelovnika”, otkrila nam je Vanja Varga, drugi dio stručnog dvojca Centra za kulturu prehrane. 

“Predstavljamo hranu kao ponos i hranu kao kulturu. Kroz tri jelovnika kreirali smo fusion hrvatskog ponosa i svjetske kulture. Predstavljamo tri jestive bajke: hrvatsko-orijentalnu, hrvatsku i hrvatsko–mediteransku”, komentirala je Varga. Jelovnike i detalje oko prijave pročitajte ovdje

Gozbu za osjetila i put oko svijeta pružaju vam rijetki vrhunski začini iz cijelog svijeta. Kad se vratite s puta, čeka vas čaša vrhunskog hrvatskog vina!

Jesu li uopće moguće zdrave slastice?

Osim maštovitih večeri u sklopu 10. Tjedna restorana, Centar za kulturu prehrane organizira i kulinarske radionice u sklopu Akademije zdravog kuhanja u suradnji sa zdravstvenim portalom Ordinacija.hr i Večernjim listom. Tako ćete od 16. do 21. ožujka moći saznati kako možete zamijeniti šećer iz deserata i slastice učiniti zdravijima.

“Budimo iskreni – svi mislimo da sve što zaista zadovoljava naše potrebe za slatkim mora biti superčokoladno, puno karamele i šećera. Nasreću, to ne mora biti tako te izraz zdrave slastice ne mora biti oksimoron. Slastice nisu zabranjene ni u zdravoj prehrani, možemo uživati i u kolačima i tortama ako to radimo umjereno i ako se općenito zdravo hranimo”, otkrile su nam organizatorice dvosatne radionice, koja će se održavati u prostorijama Centra (Nazorova 18) svakog dana od 18 do 20 sati. Cijena iznosi 150 kuna za pretplatnike Večernjeg lista (180 kuna za ostale) te svoje mjesto obavezno rezervirajte barem dan ranije na e-mail info@kulturaprehrane.hr ili telefone 481 44 66 / 091 481 44 66!

Akademiju zdravog kuhanja pratite na Facebooku.

Karmen Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo