Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kempnerova rižina dijeta

Kempnerova rižina dijeta razlikuje se od popularnih dijeta
kojih je svakim danom sve više i više. Radi se o cjelovitom i uspješnom programu
za poboljšanje zdravlja. Iako u početku nudi ograničen izbor jelovnika,
Kempnerova dijeta kasnije uvodi  jela
poput svježeg voća i povrća, žitarica, ribe i mahunarki.Osmišljena je kako bi
pomogla dijabetičarima, pretilim i osobama s povišenim tlakom, te srčanim
bolesnicima.

RižaRižinu dijetu su razvili stručnjaci Sveučilišta Duke, na
čelu s dr. Walterom Kempnerom.  On je proučavao
učinak prehrane na niz bolesti, te je otkrio kako se te bolesti rijetko
javljaju kod osoba čija se prehrana temelji na riži.  Iz toga se razvila dijeta s rižom, voćem,
sokovima, šećerom, te vitaminima i dodacima željeza.
Kempnerova dijeta s rižom
koristi se od 1939.g. u liječenju bolesti dijabetesa, pretilosti, srčanih
bolesti i povišenog tlaka, a držalo ju je više od 18.000 pacijenata.

U SAD-u se ovaj dvotjedni ili mjesečni program brzog
mršavljenja provodi u Durhamu, pod nadzorom stručnjaka, a uči  vas trajno i uspješno promijeniti životne
navike.

Najvažnije promjene u ovom načinu prehrane su povećan unos cjelovitih žitarica,
mahunarki, voća i povrća u jelovnik, dok se smanjuje uzimanje mesa, zasićenih
masnoća i soli.

Potiče se uzimanje prirodnih namirnica, uzgojenih bez kemikalija,
te organske (bio) hrane. Što ste svjesniji svojstava hrane koju svakodnevno
jedete, manje ćete željeti jesti procesiranu i neorgansku hranu. Ovo je važno
jer prehrambene odluke dovode do poboljšanja zdravlja.

Osobe koje se pridržavaju tog programa imaju u početku ograničen izbor
jelovnika, zatim odabiru jela poput svježeg voća i povrća, žitarica, ribe i
mahunarki na dnevnoj bazi.

Primjer jelovnika

Puding od rižeDan 1 – osnovna dijeta s rižom
Doručak, ručak i večera: 2 škrobna jela, 2 voća

Dan 2
do 7 – lacto-vegetarijanska dijeta
s rižom
Doručak: 1 škrobno jelo, 1 nemasno mliječno jelo, 1 voće
Ručak i večera: 3 škrobna jela, 3 povrća, 1 voće

Osnovna pravila veličine obroka:
1
škrobno jelo = 1 kriška kruha, 1/3 šalice kuhane riže ili mahunarki ili 1/2
šalice kuhane tjestenine 
1
voće = 1 voće srednje veličine, 1/2 banane, ili 1 šalica narezanog voća
1
povrće = 1 šalica nekuhanog ili 1/2 šalice kuhanog povrća
1
mliječno jelo = 1 šalica mlijeka, 1 šalica jogurta, ili 1/2 šalice svježeg
sira.

Napomene:


Malo soli
Uzimanje soli je ograničeno, jer napuhuje tijelo. U prehrani većine ljudi se
nalazi 4-7 grama
soli dnevno, iako je za normalno tjelesno funkcioniranje dovoljno pola grama
dnevno. Sol je problematična za pacijente s visokim krvnim tlakom i bolestima
bubrega, a te bolesti prijete ljudima koji uzimaju veće količine soli. Sol
stimulira apetit, dok začini samo obogaćuju okus hrane.

Malo masnoća
Dijeta s rižom sadrži i malo masnoća – 5g ili manje, oko 20g proteina i ne
više od 150 mg kalcija.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra
za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu
prehrane, potražite savjet svog liječnika.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo