Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dijeta kod bolesti žučnog mjehura

Početak bolesti nastaje naglo, i to s jakim bolovima. Već zbog toga sam bolesnik odbija hranu. Nakon što se bolovi smire, odmah se primjenjuje dijetalna prehrana, u prvom redu čajevi, voćni sokovi u manjim količinama i nakon toga dobro obrano mlijeko.

Usporedno s poboljšanjem stanja bolesti dijeta se proširuje na kašastu hranu, koja ne sadrži masnoće ni u najmanjim količinama. Zato se priprema pire krumpir na vodi, riža na vodi, pasirano kuhano meso sa strogo obranom masnoćom, pasirano povrće iz kojeg se treba odstraniti celuloza ili grublji dio.

Količina masnoće u dijeti kod bolesti žučnog mjehura ne prelazi gornju granicu 50-60 grama na dan, a dodaje se u pripremi kad se bolesnik osjeća potpuno dobro i kad su bolovi iščezli.

Dopuštene i nedopuštene namirnice

č

  • Sve vrste nemasnih juha bez oštrijih začina, kao i juha od nemasnog mesa, juha od povrća, juha s jajetom i sve juhe s ukuhanom tjesteninom, rižom i krupicom.
  • Sve vrste nemasnog mesa: govedina, junetina, teletina, piletina bez kože, janjetina, nemasna riba.
  • Obrano mlijeko, kiselo mlijeko, sve vrste nemasnih svježih sireva.
  • Sve vrste tjestenina.
  • Povrće: zelena salata, špinat, blitva, šparoga, cvjetača, matovilac. Salate se mogu prirediti s uljem, blagim octom i limunovim sokom.
  • Sve vrste svježeg i kuhanog voća.
  • Čaj, kakao, kava (bijela). Sve vrste voćnih sokova.
  • Od slatkih jela: džem, med, kolači priređenih bez masnoća ili s neznatnim količinama maslaca ili ulja.

Zabranjene namirnice

  • Svinjska mast, slanina, maslac u većim količinama, margarin, suho meso, kobasice, svinjetina, masna govedina, masne patke i guske, guščja jetra, salama, češnjak, crveni luk.
  • Svi umaci od pečenja koji su papreni i oštrog okusa. Užegle masti, umaci miješani s alkoholom ili dodatkom ostalih mirodija, kao paprika, feferoni, papar.
  • Nisu dopuštena alkoholna pića kao ni crna kava u većim količinama.

Kalorijska vrijednost ove dijete se kreće od 2500 do 2800 kalorija. Ako se radi o bolesniku sa izrazito povišenom tjelesnom težinom, kalorična vrijednost hrane se na redukciju svih vrsta namirnica, osobito iz grupe ugljikohidrata (kruh, tjestenina, šećer, džem, slatkiši).

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno
dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu
prehrane, potražite savjet svog liječnika.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo