Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto volimo kozje mlijeko?

Kozje mlijeko, iako rjeđe korišteno, odlična je alternativa kravljem. Obiluje vitaminima i mineralima – kalcije, fosforom, kalijem, vitaminom B i proteinima. Ovo mlijeko ne zahtijeva homogenizaciju, pa je lakše probavljivo nego kravlje.

Koje sve prednosti
donosi redovito pijenje kozjeg mlijeka?

Sprječava gubitak koštane mase i bolesti

Kozje mlijeko obiluje kalcijem – jedna čaša sadrži više od 32 posto potrebne
dnevne doze. Kao što znamo, kalcije je
esencijalan za zdrave kosti, a istraživanja pokazuju i da štiti žene od raka
dojke. Visoka razina kalija pomaže u zaštiti organizma od kardiovaskularnig
bolesti.  

Stabilizira šećer u krvi

Ljudi koji redovito konzumiraju kozje mlijeko imaju nižu razinu glukoze u
krvi. Ovo mlijeko također sadrži konjugiranu linolnu kiselinu koja
smanjuje šećer i uklanja masnoće iz tijela.  

MlijekoDaje energiju i snagu

Šalica kozjeg mlijeka sadrži oko 17 posto potrebne dnevne doze proteina i 20
posto riboflavina. Proteini pridonose izgradnji mišića, a riboflavin pomaže u
proizvodnji energije. Uz redovitu konzumaciju kozjeg mlijeka vaše će tijelo imati sve što mu je potrebno za normalan rast i razvoj.

Smanjuje alergijske reakcije

Osobe koje pate od alergija ili ne podnose kravlje mlijeko, u kozjem imaju
zdravu alternativu. Ovo mlijeko smanjuje
neugodne alergijske reakcije, želučane tegobe, ekceme, pa čak i bol u
zglobovima. Stručnjaci potvrđuju da kozje mlijeko sadrži i oligosaharide koji
olakšavaju probavu i potiču metabolizam.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo