Kofein u kavi, čaju i kakau štiti od slobodnih radikala

Članak (11.05.2011.)

Kofein u kavi, čaju i kakau štiti od slobodnih radikala

Kofeinom se zaštitite od bolesti.

  • Podijeli na:

Omiljeni napitak bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan prepun je dobrobiti za zdravlje.

Kofein iz kave, ali i kakaa i čaja, izvor je snažnih antioksidansa i može nam pomoći u obrani od raznih bolesti, uključujući bolesti srca ili Alzheimerovu bolest.

Meksički istraživači tvrde kako je kofein jedan od najbogatijih izvora zdravih i korisnih antioksidansa u prehrani prosječne osobe. Iako ga najčešće povezujemo s kavom, kofein je sadržan i u mnogim čajevima ili kakao prahu.

Istina o kavi!

Dok studije potvrđuju kako je kofein pravi rudnik antioksidansa koji nas štite od bolesti, stručnjaci nisu u potpunosti sigurni na koji način on pronalazi i uništava slobodne radikale – molekule koje napadaju i oštećuju zdrave stanice, zbog čega mogu nastati bolesti.

Upravo zato su donijeli detaljne teoretske kalkulacije o interakciji kofeina sa slobodnim radikalima te analizirali pet mogućih modela ponašanja antioksidansa iz kofeina i slobodnih radikala. Ustanovili su kako je mehanizam zvan radikalna formacija adukta glavni mehanizam uz pomoću kojeg kofein može štititi od oštećenja prouzročenog slobodnim radikalima. Njihovi su rezultati dosljedni prethodnim zaključcima studija provedenih nad životinjama.

Istraživači Annia Galano i Jorge Rafael León-Carmona s meksičkog Sveučilišta Autnoma Metropolitana-Iztapalapa potvrdili su kako je kofein iz kave glavni izvor antioksidansa i njihovih korisnih učinaka. Njihova je studija objavljena u časopisu Journal of Physical Chemistry B.

K. Horvat

Nema komentara.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Recite nam…

Gdje najčešće tražite informacije o privatnim zdravstvenim uslugama i ustanovama?