Hrana i recepti

Hrana i recepti

I napitci mogu izazvati žgaravicu!

Gotovo svi prije ili kasnije iskusimo bolni osjećaj pečenja u prsima ili grlu. Žgaravicu uzrokuje kiselina ili drugi želučani sadržaj koji se nakuplja i zadržava u jednjaku.

Sok od rajčiceAko imate
žgaravicu više od dva puta tjedno,  možda
je u pitanju gastro-ezofagealni
refluks. Radi se o stanju u kojemu se želučani sadržaj,
hrana i želučane kiseline, često povrate iz želuca u jednjak. Hrana koja se
vraća može se, ali i ne mora, izbaciti kroz usta.

Iako uzroci žgaravice variraju od osobe do osobe postoje neki učestali
“okidači”, poput trudnoće, pržene hrane i određenih napitaka. Ako
niste sigurni koja hrana kod vas izaziva žgaravicu, vodite dnevnik hrane koju
pojedete, vremena kada jedete i simptoma koji se pritom javljaju.

Također, postoje određena pića koja mogu potaknuti žgaravicu, te ih je, ako
ste skloni ovom stanju, bolje izbjegavati. Znate li koji su napitci u pitanju?

  • Alkohol
    pojačava proizvodnju želučane kiseline, opušta donji ezofagealni sfinkter, te
    dopušta sadržaju iz želuca da se vrati natrag u jednjak. Također, alkohol može
    uzrokovati nastanak čira. Ako ga se ne možete u potpunosti odreći, ipak možete
    smanjiti učinak na probavni sustav. Pratite koja vam alkoholna pića uzrokuju najveću
    žgaravicu te ih nemojte piti. Također, probajte razrijediti piće vodom ili
    mineralnom vodom, pijte bijelo umjesto crvenog vina, te birajte bezalkoholno
    pivo.  
  • Citrusni
    sokovi.
    Ovi napitci, posebice sok od ananasa i naranče, stimuliraju želučane
    kiseline i tako uzrokuju žgaravicu. Također izbjegavajte sokove od grejpa,
    brusnice, limuna i limete.  
  • Mineralna vodaGazirana
    pića.
    Sve vrste ovih pića uzrokuju
    žgaravicu, stoga smanjite njihovu upotrebu ili ih potpuno izbacite iz prehrane.
  • Kofeinski
    napitci.
    Od kave i čaja se trebate odvikavati postupno, kako biste izbjegli
    glavobolje koje mogu nastati uslijed naglog prestanka. Za početak probajte s
    bezkofeinskim varijantama, iako i takva pića nekim ljudima stvaraju tegobe.
  • Sok
    od rajčice
    također opušta donji ezofagealni sfinkter, dopušta sadržaju iz želuca da
    se vrati natrag u jednjak i pojačava proizvodnju želučane kiseline.
  • Mlijeko.
    Kod nekih osoba mlijeko i mliječni proizvodi uzrokuju refluks, odnosno vraćanje
    želučane kiseline natrag u jednjak. Probajte mlijeko s manjim udjelom liječne
    masti jer neutralizira želučanu kiselinu.  

    Što se tiče vode, ona je potpuno sigurno piće koje ne izaziva žgaravicu. Voda pomaže probavnom sustavu u radu, pa
    kiselina nema vremena nakupiti se u želucu.  

     D. Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo