Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crno vino štiti od oštećenja nakon moždanog udara

Američki su istraživači otkrili način na koji konzumacija crnog vina može zaštititi mozak od oštećenja nakon moždanog udara.

Dva sata
nakon što su laboratorijskim miševima dali samo jednu dozu resveratrola,
sastavnice kože i sjemenki crnog grožđa, znanstvenici su izazvali ishemijski
moždani udar tako što su prekinuli opskrbu mozga krvlju.

Životinje
koje su prethodno probavile resveratrol imale su značajno manje moždanog
oštećenja u odnosu na one koji nisu dobili ovu fitokemikaliju koja štiti tijelo
od razvoja bolesti. Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins
rezultate su objasnili time što resveratrol povećava razinu enzima heme
oksigenaze, koji štiti živčane stanice od oštećenja mozga.

Kada nastupi moždani
udar
, mozak je spreman zaštititi se upravo zbog povišenog broja ovih enzima. Kod
miševa koji nisu imali ovaj enzim, resveratrol nije posebno zaštitio stanice
mozga, koje su odumrle nakon moždanog udara. “Naše
istraživanje pokazuje kako resveratrol moguće gradi otpornost mozga na
ishemijski moždani udar”, tvrdi Sylvain Doré, profesor farmakologije i
molekularnih znanosti, te ujedno i voditelj istraživanja.

On ne savjetuje
uzimanje resveratrola u obliku dodataka prehrani jer su potrebna daljnja
klinička istraživanja kako bi se ustanovila štetnost ili korist. Upravo je
alkohol potreban za koncentraciju ove dobrobitne sastavnice crnog grožđa.

Istraživanje je objavljeno u
časopisu
Experimental
Neurology
.

Dobrobiti
crnog vina

Osim
što dokazano umanjuje oštećenje mozga nakon moždanog udara, umjerena
konzumacija crnog vina je povezana sa smanjenom pojavom bolesti krvožilnog
sustava
– tzv. francuskim paradoksom. Unatoč prehrani koja je bogata maslacem,
sirem i drugim zasićenim masnoćama, stopa srčanih bolesti je prilično niska u
francuskoj populaciji, što mnogi pripisuju uživanju u crnom vinu.

Dobrobiti crnog vina su mnoge: istraživanje
California Men’s Healtha, koje je analiziralo podatke od preko 80.000
muškaraca pokazalo je da oni koji piju dvije čaše crvenog vina dnevno imaju 60
posto manje šanse razvoja raka pluća.

Studije provedena na životinjama
pokazale su da resveratrol kod miševa smanjuje rizik od razvoja raka prostate
i to za 87 posto.

Također, miševi su imali 48 posto veće šanse da se tumor
razvija sporije ili da se rast potpuno zaustavi. U istom istraživanju, ženke
miševa koje su primale resveratrol imale su značajno manje šanse od razvoja
raka dojke.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo