Novosti

Vitamin D uzimajte s najvećim obrokom

S obzirom da je sunčev vitamin topiv u mastima, znanstvenici su postavili tezu kako bi najbolje bilo uzimati ga s velikim i obilnim obrokom.

Niske razine vitamina D povezuju se s
raznim zdravstvenim problemima, kao što su srčane bolesti, upale i općenito
loše zdravstveno stanje. Odrasle osobe koje muči njegov nedostatak mogu patiti
od loše mineralne gustoće kostiju, a također su sklonije depresivnim
simptomima.

Naša tijela proizvode vitamin D prirodnim
putem kada se izlažemo sunčevoj svjetlosti, no zbog
preporučenog ograničenog izlaganja suncu, stručnjaci savjetuju dodatke
prehrani. Istraživači klinike iz Clevelanda su ustanovili da ako se dodaci
vitamina D uzimaju za vrijeme najobilnijeg obroka, njegova se apsorpcija u
tijelu može povećati za čak 50 posto, neovisno o konzumiranoj dozi!

Na početku istraživanja koje je uključivalo 17
ispitanika, prosječna koncentracija vitamina D u krvi bila je 30,6 nanograma po
mililitru. Tri mjeseca poslije, koncentracija ovog vitamina popela se na 47,2
nanograma

Sunčev vitamin je prirodni sastojak namirnicama životinjskog
podrijetla. Namirnice koje tražite su masne ribe (sardina, lososa i sleđ), te
ulje bakalara. Dobar izvor vitamina D su i žumanjak jajeta, maslac i
jetra.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo