Novosti

Prevencija raka: hrana štiti bolje od dodataka prehrani

Iako su dodaci prehrani iznimno popularni, osobe koje ih koriste s ciljem zaštite od raka trebali bi trebale opreznije prilikom korištenja ovih proizvoda, poručuju stručnjaci Sveučilišta Texas.

“Istraživači su još uvijek nisu sigurni mogu li minerali
i ljekovite biljke u obliku tableta, kapsula ili tekućine uistinu spriječiti rak”,
izjavila je Sally Scroggs iz Centra za prevenciju karcinoma Sveučilišta Texas.

lTako npr. nedavna sveobuhvatna američka studija (Women’s
Health Study) nije uspjela dokazati zaštitni učinak vitamina E i C na sprječavanje
raka. Rezultati drugih istraživanja
upućuju na to da neki dodaci zapravo mogu povećati rizik od raka, djelujući na
ravnotežu hranjivih tvari u organizmu.

“Ako jedete puno povrća, voća,
cjelovitih žitarica i grahorica, vaš će organizam dobiti potrebne hranjive
tvari, uključujući i vlakna, vitamine i minerale. Na taj će način i vaš organizam
biti izložen manjem riziku od bolesti poput raka. Tablete
ne mogu zamijeniti zdravu prehranu”, naglasila je Sally
Scroggs.

Stoga stručnjaci savjetuju: jedite puno hrane bogate anti-kancerogenim
hranjivim tvarima kao što su beta-karoten, selen, likopen, resveratrol i
vitamini A, C i E.

Ipak, postoje situacije
u kojima dodaci prehrani mogu imati koristi. Posebno se to odnosi na osobe koje
ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari zbog alergije na hranu, genetike ili
kroničnih bolesti. Tu se ubrajaju i trudnice ili dojilje,
osobe kojima nedostaje vitamina D i B12 ili imaju osteoporozu, osobe starije od
50 te vegani koji ne konzumiraju životinjske proizvode.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo