Novosti

Oprezno s dimljenom hranom

Iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) objavili su da primjese koje se koriste za dobivanje arome sličnoj onoj koja se dobiva pri prirodnom dimljenju mesa, sira ili ribe mogu biti toksične za ljude, prenosi Net.hr

Pregledavajući 11 primjesa koje se koriste za “aromu dimljenja” u EU, predstavnici Europske agencije za sigurnost hrane su zaključili kako je nekoliko njih opasno tj. blizu razine koja može štetiti ljudskom organizmu.

U skladu s tiim, Europska komisija će propisati listu začina za dimljenje koji su sigurni za korištenje u preradi hrane. Spomenuti se začini, naime, dodaju hrani kako bi poprimila “dimljenu” aromu što u modernoj proizvodnji često predstavlja alternativu tradicionalnom dimljenju.

Proizvođači su takođe najavili da će surađivati s Europskom komisijom i nastojati pronaći način da na siguran način koriste svoje proizvode.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo