Novosti

Emulgatori i umjetne boje štete organizmu

Čitajte i sitna slova. Emulgatori i umjetne boje poboljšavaju izgled i okus hrane, ali često mogu i naštetiti, upozorava Jutarnji list.

Malo je onih koji u sitnim slovima deklaracije čitaju što sve sadrži
ono što su upravo odlučili pojesti, odnosno što primjerice broj uz
slovo E zapravo znači. Može li neki od sastojaka naškoditi svima? Što
šteti djeci, a što alergičarima ili pretilim osobama?

Emulgatori, boje, poboljšivači, konzervansi
uvelike pomažu suvremenoj prehrambenoj industriji u privlačenju kupaca
pretvarajući inače prosječne proizvode u privlačne oku i nepcu. Većina
dopuštenih u prehrambenoj industriji i nije štetna, ali kod nekih može
izazvati i neželjene posljedice, osobito ako se pretjera u količini
emulgatora, boja, umjetnih sladila ili poboljšivača.

Dodaci koji mogu štetiti svima

E 102, tartrazin: Žuta boja, koja može izazvati alergiju kod
osoba koje su alergične na Aspirin, odnosno salicilacetilnu kiselinu te
benzojeve kiseline. Nuspojave: otežano disanje i osip po koži
E 104, žuta boja: Zabranjena u SAD-u zbog sumnje da je kancerogena

kE110, narančasta boja: Ispitivanja na životinjama pokazala su na
visoku učestalost tumora bubrega, a alergija na tu boju može se
pojaviti kao osip i astma
E122, azorubin:
Crvena boja koja izaziva alergijske reakcije kao E 110.
E 123,amarant:
Crvena boja česta u aperitivnim vinima.
Ispitivanja na životinjama pokazala su da može izazvati taloženje
kalcija u bubrezima. U SAD-u je zabranjen zbog kancerogenosti
E 127,eritrozin:
Crvena boja nerijetko je sastojak koktela od višanja, trešanja i kandiranog voća. Može utjecati na funkciju štitnjače
E 142, zelena S:
Zelena boja za koju se sumnja da potiče razvoj Alzheimerove bolesti
E 284, borna kiselina:
Nakuplja se u organizmu, može izazvati dugotrajni proljev i oštećenje unutrašnjih organa. Zasad je sastojak samo kavijara
E385, kalcij dinatrij:
Obično se nalazi u staklenkama i konzervama povrća i ribe te u smrznutim rakovima. Može oštetiti metabolizam
E 425, konjak:
Može omesti apsorpciju hranjivih tvari
E 512, cinkov klorid:
Može biti u konzervama i staklenkama bijelog povrća. U visokim koncentracijama može izazvati mučninu i povraćanje
E 621, mononatrijeva glutamat:
Obogaćuje okus, primjerice juha, a problem je moguća genetska proizvodnja
E 999, kvilaja:
Moža izazvati trovanje, nalazi se u bezalkoholnim pićima poput onih od đumbira ili u vinu od jabuka
E 1520, propilenglikol:
Otapalo i konzervans koji u većim količinama može izazvati trovanje

Dodaci koji stimuliraju apetit i potiču debljanje

E 640, glicin i njegove natrijeve soli: Pojačavaju okus jela
E 630 i E 633:
Problem su kod bolesnika s povišenim mokraćnim kiselinama
E 620 i E 625:
Glutaminska kiselina: Sadrži ih umak od soje

Dodaci koji mogu štetiti djeci

kE 120, conchenille: Crvena boja može izazvati alergiju
E 151, crna boja:
Može izazvati alergijske reakcije poput astme i osipa
E154, smeđa boja:
Mješavina šest različitih smeđih boja odobrena samo za miris dima kod riba. Može izazvati alergijske reakcije
E 180, crvena boja:
Dozvoljena za premazivanje kore sira, a može izazvati alergijske reakcije
E 950, acesulfam K:
Umjetno sladilo 200 puta slađe od šećera. Zasad nije sigurno koje sve probleme može izazvati kod djece
E 951, aspartam:
Zaslađivač dijelom genetski proizveden. Talijanski istraživači dokazali su povezanost s povećanim rizikom od tumora kod štakora
E 952, zaslađivač:
Kod životinja u visokim koncentracijama
izaziva rak mokraćnog mjehura, smanjuje plodnost. U EU zabranjen je za
uporabu u žvakačim gumama i bombonima.
E 954, saharin:
Zaslađivač, dokazano kancerogen
E 957, thaumatin:
Sladilo koje poboljšava aromu, 3000 puta slađe od šećera. Dvojbene studije oko štetnosti
E655, maltitol, E966, lactitol, E967, xylitol:
Sladila koja mogu izazvati nadutost i proljev

Dodaci koji su posebno opasni za alergičare

E 100, kurkumin, žuta biljna boja: Može pojačati rad žuči i izazvati alergiju
E 210, benzojeva kiselina:
Konzervans koji se uglavnom koristi u konzerviranju riba i salata.Trenutno se provjerava moguća alergija
E 200 i E 203, sorbinska kiselina:
Konzervans, posebno loš za alergične osobe, a može izazvati astmu ili ekceme.
E 132, indigo boja:
Istodobno unošenje natrijevog nitrata i
indiga kod nekih je životinja oštetilo DNK. Može se naći u šunki,
kobasicama, obojenim bombonima i likerima.

Izvor: Jutarnji list

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo