Novosti

Danas se obilježava Svjetski dan zdravlja

Vodeća tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja koji se 7. travnja obilježava pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je sigurnost hrane. Smisao obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o specifičnoj zdravstvenoj temi uz niz aktivnosti osmišljenih povodom obilježavanja tog dana koje se nastavljaju i nakon samog 7. travnja.

Pojam “sigurnost hrane” – “food safety” podrazumijeva sveobuhvatnu i dinamičnu politiku koja se provodi na temelju strateških dokumenata, a cilj joj je zaštita zdravlja i interesa potrošača te osiguranje slobode kretanja hrane na tržištu.

Ovogodišnjom temom želi se naglasiti važnost uvođenja sustavnog nadzora puta hrane “od polja do stola“. Hrana koja sadrži patogene mikroorganizme i parazite i štetne sastojke iznad dopuštenih količina (MDK) odgovorna je za nastanak više od 200 različitih bolesti (od dijareje do karcinoma). Svjetska zdravstvena organizacija tako promovira napore za poboljšanje i unaprjeđenje sigurnosti hrane. Krajnji cilj upravljanja sigurnošću hrane je smanjivanje rizika vezanog za utjecaj hrane na zdravlje potrošača.

Osnovna dva cilja ovogodišnje kampanje su:

  • poticanje vlada diljem svijeta u unaprjeđenju osiguravanja zdravstveno ispravne hrane uz skretanje pozornosti javnog mnijenja i naglašavanje važnosti poduzimanja aktivnosti na tom području;
  •  poticanje potrošača u provođenju aktivnosti koje osiguravaju zdravstveno ispravnu hranu na njihovom tanjuru (uvažavanje higijenskih smjernica, provjeravanje deklaracija, itd.).

Svjetska zdravstvena organizacija definira pristup sigurnosti hrane “od polja do stola“ kao zajedničku odgovornost politike, poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije, distributera, potrošača i znanosti. Pitanje sigurnosti hrane postaje jednako važno koliko i hrana sama. Procesi globalizacije i suvremene tehnologije pružaju ljudima nove mogućnosti u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane, ali usporedno s time rastu i brojni i raznovrsni rizici.

Sigurnost hrane podrazumijeva zdravstveno ispravnu i prikladnu hranu duž čitavog lanca – od polja do stola. Karike tog lanca čine: proizvodnja, prerada i skladištenje, transport, distribucija i stavljanje hrane na tržište te na koncu, njezino čuvanje kod potrošača sve do trenutka konzumacije.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo