Novosti

Cimet može oštetiti jetru osjetljivih osoba

Popularni začin cimet, koji se u posljednje vrijeme često koristi i kao tajna vitkog struka, može izazvati oštećenje jetre kod određenih osoba, upozoravaju stručnjaci.

Njemački su istraživači usporedili nekoliko uzoraka
dviju vrsta cimeta: Ceylon i cassia cimeta koji sadrže kumarin. Kada mislimo na
cimet, to uje u pravilu onaj cejlonski koji dolazi u zavrnutoj kori i sadrži
jedan posto kumarina. S druge strane, proizvođači često koriste jeftiniji
kineski cimet koji pak sadrži znatno više kancerogenog kumarina.

Ovim su istraživanjem ustanovili kako cassia cimet
sadrži 18 puta više kumarina nego cejlonski cimet, a u sameljenom obliku čak 63
posto više!

Stručnjaci naglašavaju kako kumarin može biti
izrazito opasan za osobe koje su na njega osjetljive jer može dovesti do
toksičnosti jetre. Ova se kemikalija normalno nalazi u mnogim biljkama, a
djeluje antikoagulacijski, što znači da sprječava zgrušavanje krvi, no isto
tako može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje ga prekomjerno
konzumiraju.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Journal of Agricultural and
Food Chemistry
.

Cimet može doslovno stabilizirati šećer u krvi, time što
potiče inzulin na normalan rad. Istraživanje je otkrilo da cimet smanjuje
razinu glukoze u krvi čak i do 29 posto. Ovaj začin možete staviti na svježe
voće, žitarice ili u jutarnju kavu. Možete ga također dodati i jelima od čilija,
probajte ga s kuhanim krumpirom ili pečenom piletinom. Osim u čaj, možete ga
dodati u juhu ili varivo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo