Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi probavnog sustava

Što sve može biti razlog loših jetrenih vrijednosti?

Objavljeno: 20.10.2010.
Suprug ima 30 godina, ne pije, ne puši, uredno se hrani, normalne kilaže, puno radi pa je dosta pod stresom. Vrijednosti jetrenih proba su od dana: *24.09.2010. GGT-159-ostale vrijednosti u normali *01.10.2009. GGT-109-ostale vrijednosti u normali *Nakon navedenog radio je ultrazvuk jetre - uredna jetra, slezena, gušterača, mokračni mjehur, bubrezi - uredno. *Testiranje na hepatitise - svi nalazi uredni. 03.08.2010. - GGT-175, AST -43, ALT-62 - ostale vrijednosti u normali. 23.09.2010. - GGT-233, AST-79, ALT-109 - ostale vrijednosti u normali. Iz kojih mogućih razloga dolazi do navedenih jetrenih vrijednosti? Koje je još nalaze potrebno napraviti, a da se sazna razlog loših jetrenih proba?

Poštovani,
Budući da su vrijednosti ostalih "jetrenih enzima" uredni, gama GT u gore navedenim vrijednostima ne mora odmah upućivati na jetrenu bolest. Ta vrijednost enzima može tranzitorno biti povećana uslijed nečega što je gospodin pojeo ili popio (ne nužno alkoholna pića). Da bismo bili sigurniji neka gospodin učini još i lipidogram, CPK i LDH, to su enzimi koje u tijelu luči nekoliko organa, među njima i jetra. Ako ni tada ne dođemo do zadovoljavajućeg odgovora, tada preporučam pregled kod gastroenterologa, hepatologa, subspecijaliste koji se bavi bolestima jetre.

Slična pitanja