Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!
Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova

Skraćen ciklus, jače krvarenje, neobično krvarenje prije uobičajnog menstrualnog - poremećaj u radu jajnika (ciklusi bez ovulacije)

Imam 28 godina i dvoje djece. Zadnji porod je bio prije tri godine, sve je bilo u najboljem redu. Moj problem je sljedeći: zadnjih nekoliko mjeseci ciklus mi se skratio na 20-24 dana, tj. menstruaciju dobijem mjesečno dva puta i jako je obilna. A pet, šest dana prije menstruacije imam lagano krvarenje koje traje jedan dan. Molim Vas mišljenje?!

Odgovara Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Darko HusarDarko Husar

Mišljenja sam da posljednjih nekoliko mjeseci imate poremećaj u radu jajnika, odnosno vjerojatno se radi o ciklusima bez ovulacije! Sve znakove poremećaja koje navodite - skraćen ciklus, jače krvarenje, neobično krvarenje prije uobičajnog menstrualnog - se uklapaju u tu sliku. Radi se o funkcionalnom poremećaju i nema razloga za strah i paniku. Treba učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled kojima se vjerojatno neće naći ništa veliko, odnosno očekivano bi oni trebali biti uredni. Trebate se dogovoriti nakon pregleda za način regulacije ciklusa. Više je različitih načina, ovisno o Vašim željama i potrebama u ovom trenutku. Način regulacije ovisi o eventulanoj želji za trudnoćom i kada ju želite, odnosno ukoliko ne, postoji li potreba za kontracepcijom ili ne. Uzrok takvih poremećaja u radu jajnika ne mora biti uvijek jasan. Najčešći prepoznatljivi uzrok je zapravo stres.

Slična pitanja

Imam li preuranjenu menopauzu?

Neredovit menstrualni ciklus i liječenje

Ciklusi bez ovulacije

Izostala dva krvarenja, a nalazi uredni!?

Poremećaj u radu jajnika

Ciklusi bez ovulacije

Slični članci

Endometrioza rjeđa kod "punijih" žena

Bolno stanje češće se javlja kod vitkih žena.

Anketa

Recite nam…

Počinjete li štititi svoju kožu od sunca?