Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!
Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova

Skraćen ciklus, jače krvarenje, neobično krvarenje prije uobičajnog menstrualnog - poremećaj u radu jajnika (ciklusi bez ovulacije)

Imam 28 godina i dvoje djece. Zadnji porod je bio prije tri godine, sve je bilo u najboljem redu. Moj problem je sljedeći: zadnjih nekoliko mjeseci ciklus mi se skratio na 20-24 dana, tj. menstruaciju dobijem mjesečno dva puta i jako je obilna. A pet, šest dana prije menstruacije imam lagano krvarenje koje traje jedan dan. Molim Vas mišljenje?!

Odgovara Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Darko HusarDarko Husar

Mišljenja sam da posljednjih nekoliko mjeseci imate poremećaj u radu jajnika, odnosno vjerojatno se radi o ciklusima bez ovulacije! Sve znakove poremećaja koje navodite - skraćen ciklus, jače krvarenje, neobično krvarenje prije uobičajnog menstrualnog - se uklapaju u tu sliku. Radi se o funkcionalnom poremećaju i nema razloga za strah i paniku. Treba učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled kojima se vjerojatno neće naći ništa veliko, odnosno očekivano bi oni trebali biti uredni. Trebate se dogovoriti nakon pregleda za način regulacije ciklusa. Više je različitih načina, ovisno o Vašim željama i potrebama u ovom trenutku. Način regulacije ovisi o eventulanoj želji za trudnoćom i kada ju želite, odnosno ukoliko ne, postoji li potreba za kontracepcijom ili ne. Uzrok takvih poremećaja u radu jajnika ne mora biti uvijek jasan. Najčešći prepoznatljivi uzrok je zapravo stres.

Slična pitanja

Imam li preuranjenu menopauzu?

Slični članci

Endometrioza rjeđa kod "punijih" žena

Bolno stanje češće se javlja kod vitkih žena.