Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!
Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova

Bolovi u vratnoj kralježnici i ramenu

Poštovani, imam 50 godina i godinama patim od bolova u vratu i križima. Tijekom toga vremena liječena sam fizikalnim terapijama. Osim bolova u kralježnici, patim i od bolova u lijevom ramenu i desnom kuku, lijevom koljenu te malim zglobovima šaka i stopala. Tegobe su mi s godinama, zahvaljujući i profesiji kojom se bavim (kuharica), postajale sve teže. U 2. mjesecu ove godine završila sam na bolovanju zbog nepodnošljivih bolova u vratnoj kralježnici i lijevom ramenu. Počela sam gubiti i snagu u lijevoj ruci. Nakon niza pretraga, dobila sam mišljenje dvojice kirurga da sam kandidat za operaciju. S obzirom da je to vratna kralježnica i dalje me je strah ishoda operacije, pogotovo zato jer su me prije obavljenih pretraga moji fizijatri na neki način odgovarali od operacije. Evo kratkog presjeka pretraga koje sam napravila u posljednje vrijeme: EMNG ruku – EMG nalaz ukazuje na srednje tešku kroničnu radikulopatiju C7 lijevo i blažu do srednje tešku radikulopatiju C7 i C6 obostrano, ENG nalaz uredan; MR vratne kralježnice – u projekciji C5-C6 dorzomedijalni i mediolateralni lijevostrani prolaps diska uz veći dorzalni osteofit na donjoj pokrovnoj plohi C5 kr., kao i degenerativne promjene malih zglobova (unkartroza). Opisane promjene (C5-C6) dovode do impresije na duralnu vreću sprijeda i više lijevo, odnosno do kompromitacije pripadajućih korijena živaca, naglašenije s lijeve strane. MR znakova cervikalne mijelopatije nije se dalo izdiferencirati. Funkcionalne snimke vratne kralježnice ukazuju na lijevostranu konveks skoliozu, osteohondrozu i.v. prostora C5-C6 sa fokalnom stenozom spinalnog kanala, obostrano suženje i.v. otvora C5-C6 zbog dorazalnih osteofita koji fokalno sužuju i spinalni kanal, unkartrozu C6 te potpuni gubitak funkcije VDS-a C5-C6. Inače imam hipertenziju, gastritis chr. i polyarthralgiu te pijem Norvasc, Nibel, po potrebi za bolove Zaldiar i Normabel, te Nexium za želudac. Zanima me Vaše mišljenje o odlasku na operaciju te mogućim posljedicama iste. Unaprijed zahvaljujem!

Odgovara Mr. sc. Dražen Kvesić, dr. med., specijalist kirurg

Dražen KvesićDražen Kvesić

Poštovana gospođo,

Odluka o operativnom zahvatu na kralježnici donosi se nakon razgovora s pacijentom, kliničkog pregleda pacijenta, uvida u snimke MR kralježnice i ostalu medicinsku dokumentaciju te uvida u dosadašnji način liječenja. Putem novina, telefona ili interneta ne može se dati valjan savjet u svezi operativnog zahvata na kralježnici.

Činjenica je da se tegobe koje ste opisali podudaraju sa nalazima dijagnostičkih pretraga koje ste naveli, ali bez kliničkog pregleda pacijenta i uvida u snimke MR nije moguće postaviti indikaciju za operativni zahvat na kralježnici.

Dakle, želite li i treće mišljenje o mogućnostima daljnjeg liječenja, molim da se sa snimkama MR vratne kralježnice javite na pregled u Polikliniku Lumbago.

Srdačan pozdrav.

Slična pitanja

Glavobolja i šum u oba uha

Problemi sa vratnom kralježnicom

Reumatoidni artritis

Glavobolje koje prati i povraćanje

Uporne i konstantne glavobolje

Slični članci

Kiša pogoršava dječje glavobolje i migrene

Mnoge osobe koje pate od glavobolja vjeruju kako je vrijeme okidač njihovih muka.

Osobe koje pate od kroničnih migrena lošijeg su zdravlja

Također su sklonije depresivnim i tjeskobnim raspoloženjima te problemima sa zdravljem.

Anketa

Recite nam…

Koji su vam članci na portalu ordinacija.hr najzanimljiviji?