Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!
Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova

Bolne i neredovite mjesečnice i pojačana dlakavost

Imam 17 godina. Prvi seks sam imala sa 16. Seksam se godinu dana. Imam neredovite i jako bolne menstruacije, bole me jajnici i bude mi hladno te ne mogu hodati od bolova - moram biti skvrčena i ležati, tablete mi ne smanjuju bol. Također, imam problema s pojačanom dlakavošću. Zadnjih mjesec dana osjećam bol na ulazu u vaginu tokom seksa koja se nastavlja. Zašto me boli?

Odgovara Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Darko HusarDarko Husar

Prije svega, trebate učiniti ginekološki pregled i ultrazvučni pregled jajnika. Vaša neredovita menstruacija može biti povezana s jačom dlakavošću. U vezi s time možda će biti potrebno učiniti i neke hormonske pretrage. Budući da imate redoviti spolni život, pretpostavljam da obzirom na Vaše godine, još uvijek ne razmišljate o trudnoći u dogledno vrijeme, te ćete stoga trebati i kontracepciju. Mišljernja sam da će se nakon učinjenog pregleda i obrade moći preporučiti korištenje peroralnog kontraceptivnog preparata, što će riješiti nekoliko Vaših poteškoća - ciklusi će postati vrlo redoviti s oskudnim krvarenjima i sigurno bitno manjim bolovima (odnosno, u većini slučajeva oni potpuno nestaju!). Nadalje, može se zaustaviti pogoršanje dlakavosti. Glede bolova tijekom spolnog odnosa na ulazu u rodnicu, o tome ni ja niti bilo tko drugi ne može ništa kazati bez pregleda. To sasvim sigurno nema nikakve veze s neredovitim ciklusima, odnosno bolnim menstruacijama te sa dlakavošću!

Slična pitanja

Neredovite i jako bolne mjesečnice

Bolne menstruacije

Neredovite menstruacije i akne

Kako ostvariti trudnoću uz neredovite menstruacije?

Pojačana dlakavost

Ciste na oba jajnika i hormonalne pretrage

Pojačana dlakavost i "čokoladne ciste"

Bole me jajnici

PCO like

Dlakavost na vratu, licu, trbuhu i grudima

Policistični jajnici i trudnoća

Slični članci

7 simptoma zbog kojih treba posjetiti liječnika

Ne zanemarujte vlastito zdravlje!

Što uzrokuje neredovite mjesečnice?

U pozadini kašnjenja ili preuranjene mjesečnice može biti nepravilna prehrana, previše alkohola ali i sindrom policističnih jajnika.

Anketa

Recite nam…

Koji su vam članci na portalu ordinacija.hr najzanimljiviji?