Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!
Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova

Nives Tarle Bajić, dr. med., spec. obiteljske medicine

Odgovorena pitanja

Dojenje u ovoj dobi nije dovoljno

Poštovani! Imam bebu, ovaj mjesec napunit će godinu dana. Težak je10300g., još uvijek je dojen uz 3 obroka dohrane. Naš problem je što se noću često budi 6-7 puta, i pritom uvijek traži dojku kako bi opet zaspao. Kod dojenja se naguta zraka što opet rezultira ponovnim buđenjem i stenjanjem i tako sve u krug. Po danu kad zaspi netom poslije obroka... Pročitaj više

Kod Vašeg djeteta treba isključiti urođene anomalije probavnog trakta

Poštovani, moj sin povremeno povraća iz nepoznatog razloga. Ima 10mj, oko 10kg i 73cm ( rođen sa 3920/53 ). Isključivo dojen prvih 6mj te i dalje doji uz dohranu. Od nove godine je povratio desetak puta ako ne i više. Kašljao je mjesec i pol ( bio je pun šlajma ) te se još uvijek povremeno zakašlje. Još je na terapiji Melarthom jer mu ništa drugo... Pročitaj više

Potrebne su redovite kontrole štitnjače

Poštovani, prije 2 mjeseca sam napravila ultrazvuk štitnjače, nalaz je bio sljedeći: DR 4,2x1,2x1,3 cm, LR 4,3X1,1X1,2 cm, istimus 1,4x0,3x1,9 cm. u srednjoj trećini DR i u sredini izoehogen cistično degeneriran nodus s perifernom vaskularizacijom vel 0,79x0,45 cm. Sada nakon dva mjeseca ponovila sam ultrazvuk i nalaz je sljedeći: DR 18X15X45 MM,... Pročitaj više

Ciste su bezazlene tvorbe, odobito ukoliko su bistrog sadržaja

Poštovani, imam 25 godina i prije nekih 15 dana mi se pojavila gutica na vratu, uradila sam ultra zvuk štitne žlijezde i hormone štitne. Ultra zvuk pokazuje da na desnom režnju postoji cista promjera 32x20 mm, a hormoni su u granicama normalnih vrijednosti. Uputili su me endokrinologu. Zanima me da li je ta cista nešto opasno i mora li se to ukloniti i kako izgleda taj poduhvat? Hvala!

Imate hipotireozu tj. sporiji rad štitnjače

Poštovani,  imam 53 god. Molimo Vas da mi odgovorite na pitanje u vezi hormona štitnjače TSH = 14,85. Molim Vas za obrazloženje. Hvala!

Trebali biste se javiti na pregled čim zatrudnite

Poštovani, u 10. mjesecu sam bila na kontroli štitnjače, nalaz je: FT4 17,08 pmol/L , FT3 3,75 pmol/L , TSH 1,787 mU/L , antiTPO 2096 U/mL. U zaključku piše da dođem na kontrolu za godinu dana a ukoliko je u pitanju trudnoća da dođem odmah. S obzirom da sam u 6.mjesecu imala spontani pobačaj zanima me u kojem trenutku se trebam javiti, čim ustanovim da sam trudna ili nakon prvog pregleda kod ginekologa? Hvala unaprijed.

Pokušajte još ne zatrudniti dok se malo TSH ne spusti

Poštovani, imam 34 godine i dijagnosticirana mi je hipotieroza. Pijem Eutyrox od 50 mcq. Vrijednost TSH je 3,4 i endokrinolog mi je rekao da bi mi totalno ukinuo terapiju da ne planriam trudnoću. Da li je visina TSH previsoka za planiranje trudnoće? Endokrinolog mi je rekao da je sada na meni da odlučim da li ću sada na bebu ili da još čekam dok se TSH... Pročitaj više

Kod Vas se isprepliću simptomi hipotireoze ( smanjenog rada štitnjače) i menopauze

Poštovani, 49-ogodišnjakinja sam normalne tjelesne težine. Prije 7 godina mi je dijagnosticirana hipertireoza, koje je liječena dovela do hipotireoze. Liječnica unazad 4 godine mijenja dijagnozu u Hasihimotov tireoiditis. Patim od konstantnog osjećaja umora, nervoze, osjećaja gušenja posebice noću, povremenog oticanja koljena, boli u oba koljena (... Pročitaj više

Kašalj može biti kod Vas povezan sa štitnjačom, ali najvjerojatnije nije povezan.

Poštovani, imam 19 godina i prije 5 mjeseci sam počela kašljati. Radila sam bris grla i nosa, rtg pluća, uredan, rtg sinusa uredan (ma da mi se unazad mjesec dana pojavljuje krv u nosu, koja se slijeva u grlo). Jučer sam uradila ultrazvuk štitne žlijezde i vrata. Nalaz je sljedeći: Oba režnja štitne žlijezde incipijentno veći, desni je volumena 10, 5... Pročitaj više

Značajniju ili vidljivu pulzaciju karotida na vratu treba istražiti pregledom vrata kolor dopler ultrazvukom

Poštovani,  imam 32 godine. Prije 6 mjeseci mi je dijagnosticiran Hashimotov tiroidis ( TSH 156) i određena terapija Letrox 100 mg 1x1 dnevno. Štitna je bila proprilično uvećana. Nakon dva mjeseca terapije TSH je bio 11, a T3 i T4 u okviru referentnih vrijednosti. Nakon kontrole poslije dva mjeseca TSH je 2.5 sa T3 i T4 u okviru referentnih vrijednosti.... Pročitaj više