Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!
Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova

Nives Tarle Bajić, dr. med., spec. obiteljske medicine

Odgovorena pitanja

Promjene na gušterači i jetri

Poštovanje! Svekru su prilikom Ultrazvuka nađene promjene na gušterači i jetri. Poslali ga da uradi CT, ct napravljen I pokazao isto, doktor smatra da su primarne promjene počele na gušterači, poslali ga sad da uradi punkciju da se vidi o čemu se radi. Moje pitanje glasi da li takve promjene nužno znače rak? Da li se može raditi o benignim... Pročitaj više

Povišeni TSH nema veze sa kontracepcijom

Poštovanje! Imam 35 godina i pri redovnom ginekološkom pregledu doktorica me uputila da uradim nalaze za štitnjaču (nikakvih simptoma nisam imala). Visina 160, težina 50kg. Nisam imala poroda. Nalazi su bili sljedeći: fT3 4,56 fT4 14,82 TSH 6,84 UVZ- štitnjača uredne veličine i ehostrukture, CDS uredan, bez nodalnih promjena. Uzimam kontraceptive... Pročitaj više

Vrtoglavice, omaglice, glavobolje te česte proljevaste stolice

Poštovani, primljena sam na odjel neurologije gdje sam provela 6 dana zbog vrtoglavice, omaglice,glavobolje te čestih proljevastih stolica. U sklopu obrade nađene su povišene vrijednosti hormona štitnjače uz anti TPO. Rađeni su mi hormoni štitnjače TSH 2.504 FT3 6.58 (6.58) FT4 10.72 anti TPO 81.4 (do 9). Zatim sam obavila UZV štitnjače gdje je DR... Pročitaj više

Lyme borelioza

Sumnjam da imam Lyme boreliozu ali nakon 8 godina nalaz u zaraznoj je negativan. Kad sam nakon ugriza krpelja i nakon što sam se cijeli mjesec loše osjećala a počele su mi i drhtavice mišića došla u zaraznu nisu mi ni napravili test. Zaboravila sam na to i mislila da imam napade kroničnog umora i mišićnih drhtavica zbog problema s metabolizmom sve... Pročitaj više

Redovna vakcinacija male bebe

Poštovani, Imamo dilemu da li da pristanemo na redovnu vakcinaciju male bebe, jer novija istraživanja zorno ukazuju da je veća šteta nego korist od istih, u prilogu šaljemo nekoliko linkova koju potkrepljuju navedeno: http://www.infobrcko.com/x-magazin/9830-američki-kongres-o-vezi-između-vakcina-i-autizma-video.html... Pročitaj više

Hranjenje na sondu

Dobar dan, imamo kćer uskoro 3 godine staru. Do sada je prošla sav pakao života, ima kromosomopatijskih promjena 13 kromosoma tj. fali joj pola toga kromosoma tj. patau sindrom, ima hipotomiju mišića, prošla 6 kemoterapija i raznih drugih terapija zbog retinoblastoma na lijevom oku te je bila na enakulaciji oka u essenu. Moje pitanje je vezano uz... Pročitaj više

Ukoliko su Vam vrijednosti hormona štitnjače i antitijela uredni nije potrebna terapija za štitnjaču

Da li je potrebno liječiti štitnjaču tabletama, iako su hormoni i antitijela u redu? Imam čvor na desnom režnju koji ima 2 cm, pomalo smeta, narastao je u godinu i pol dana 2 milimetra punkcija u redu... Preporuka -kad tad izvaditi desni režanj, drugi doktor predlaže lijekove ... Na stražnjoj strani vrata u razini sa prednjom stranom gdje je smještena štitnjača osjećam pritisak i bolove, moguće od štitnjače? Ne vidi se ništa na vratu. Hvala

Pretilost i trnjenje ruke

Dobar dan. Imam 23 godine i pretila sam od svoje 14. godine. Sad imam oko 70 kg viška i već tri godine sam pod većim stresom i teško se snalazim. U nekim trenucima se znalo dogoditi da mi srce 4-6 sekundi ne kuca i onda naglo počne kucati ubrzano, tako da ostanem bez zraka. Ne krećem se gotovo ništa. U mjesec dana, a nekada prođe i duže vremena, u... Pročitaj više

Stres utječe na rad štitnjače

Poštovanje! Od 2006. godine imam problema sa štitnjačom, idem na redovite kontrole i pijem propisanu terapiju. Zadnji nalaz mi je ovakav :TSH Ref. interval 0.550-4.780 rezultat je 10.796 ,fT4 je ref. interval 11.5-22.7 moj rezultat je 13.6 i fT3 je ref. interval 3.5-6.5 moj rezultat je 4.05. Inače pijem Euthyrox od 125 mg, a sada sam dobila u... Pročitaj više

Povećani limfni čvorovi i Hasimotov tiroiditis

Pozdrav. Imam 22 godine. Već 2 godine imam hasimotov tiroiditis (hormoni su uredni). Ne uzimam nikakvu terapiju. Na vratu imam uvećane limfne čvorove već 2 godine. Napravljen je ultrazvuk u sklopu ultrazvuka štitnjače. U nalazu piše (na vratu obostrano reaktivni limfonodi najveći submandibularno 16x16mm (uočljiv hilus)). Sada me zanima da li je... Pročitaj više

Anketa

Recite nam…

Počinjete li štititi svoju kožu od sunca?