New Orleans (3.dio)

Kolumna (25.12.2009.)

New Orleans (3.dio)

Tri su stvari koje je vjerojatno svaki posjetitelj zapamtio, a koje su tipične za Mardi Gras.

  • Podijeli na:

...Ali ipak, Mardi Gras ima tu jedinstvenu karizmu, možda najviše zbog već nabrojenih stvari – dijalekta, muzike, fascinantne arhitekture, multikulturalnog ugođaja, ali i nevjerojatnog duha grada.

Mardi Gras znači debeli utorak, i on simbolično označava kraj karnevala koji počinje dobra dva tjedna ranije. Naime, već tada prve parade počinju kružiti gradom. Ali naravno, najveće i najspektakularnije parade čuvaju se za posljednjih pet dana karnevala, sve dok stvar ne kulminira u taj famozni utorak.

I dok većina turista naivno iščekuje prolazak parade u francuskoj četvrti, one najveće i najznačajnije uopće ne zalaze u centar sve tamo od 1972. godine. Burbon Street im je preuzak, pa se radije drže avenije St.Charlesa i Canal Streeta.

New OrleansA karneval je doveden u Louisianu od strane Francuskih doseljenika, i njegovo se postojanje bilježi još tamo 1743. godine. Istina, stvar baš i nije bila sasvim legalna, pa su se kostimiranja održavala tajno. Ali 1875. Mardi Gras je proglašen službenim praznikom Louisiane. Niti američki građanski, niti dva svjetska rata nisu prekinula tradiciju održavanja manifestacije. Parade su bile nešto skromnije, ali i dalje su kružile ulicama.

A starosjedioci će najsjajniju godinu u povijesti događanja označiti kao 1979-tu. Naime, tada policijski službenici stupaju u štrajk neposredno prije početka priredbe. Umjesto njih, na scenu dolazi Nacionalna garda. Navodno su momci brinuli o zaštiti pojedinaca i vlasništva, ali fućkalo im se za moralno ponašanje i uživanje droga. Kažu da je to bio najbolji karneval ikada.

Tri su stvari koje je vjerojatno svaki posjetitelj zapamtio za sva vremena, a koje su toliko tipične za ovaj karneval.

Prva je – gole grudi. Naime, postoji taj štos s milijunima ogrlica koje u to vrijeme cirkuliraju gradom. Te famozne beads maskirani sudionici dobacuju prolaznicama, ali nekako se s desetljećima isprofilirao običaj da se ogrlice bacaju djevojkama koje pokažu gole grudi. Stvar postane toliko bizarna, da koračate ulicama francuske četvrti a pored vas svakih nekoliko sekundi zabljesnu gola ženska prsa.

Kada pred jutro ugledate djevojku sa stotinjak ogrlica obješenih oko vrata, možete biti sigurni da je čitavu noć hodala gradom i pokazivala što nosi ispod grudnjaka. E sad, naravno da to sve ide u paketu s nabujalim potokom cuge, s divljom atmosferom, i sjajnom muzikom koja se praši na svakom uglu. Svirka je druga stvar koju zapamtite zauvijek, jer u bilo koji bar da uđete, čut ćete savršeno muziciranje uživo.

Treću stvar koju zapamtite čini naprasni završetak parade. Naime, policija tog utorka, kada sve završava, čeka ponoć. A onda konjima i šmrkovima rastjeruje ljude. Zvuči brutalno, i jest brutalno, ali treba i njih shvatiti... U ime turizma trpe desetke tisuća luđaka koji u njihovom gradu partijaju tjedan ili dva, bez ikakve mjere u ponašanju. Pa naravno da je i policiji puna kapa svega.

Znači... muzika, partijanje, karneval, zabava, užitak... A onda se dogodila Katrina.

Od tada se grad svim silama pokušava oporaviti i vratiti barem u normalu, ako već ne na staze stare slave. Ali ne ide. Polovica stanovnika je odselila. Geografska struktura se promijenila. Građanska Amerika je dala potporu, organizirajući ovdje neke važne konferencije, kao što je ona Američke udruge knjižničara, ili Američke udruge kardiologa. Sportske se momčadi vraćaju u grad, i sada u Orleansu svoje utakmice opet igraju i New Orleans Saintsi i New Orleans Hornetsi. Grad je uspješno organizirao NBA All-Star utakmicu.

Glavni kulturni događaji kao što su Jazz festival i Mardi Gras karneval nastavili su se tradicionalno održavati, bez stanke.

Ali to više nije to. I teško da će ikad više biti.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Kolumne istog autora

Bangkok (4. dio)

Grad se sastoji od dva ključna dijela, od povijesne jezgre imena Rattanakosin i modernog, novog Bangkoka.

Anketa

Recite nam…

Što mislite o testiranju intolerancije na hranu?