Bangkok (4. dio)

Kolumna (09.04.2010.)

Bangkok (4. dio)

Grad se sastoji od dva ključna dijela, od povijesne jezgre imena Rattanakosin i modernog, novog Bangkoka.

  • Podijeli na:

Bangkok, ili kako ga domaće stanovništvo naziva – Krung Thep, odnosno Grad anđela, u originalu, odnosno službenoj verziji, zove se: Krunghtep mahanakhon amonratanankosin mahintara ayuthaya mahadilok popnopparat ratchathani burirom udomratchaniwet mahasathan amonpiman avatansathit sakkathattiya witsanunkamprasit.

Ne, nije šala, grad se zaista zove baš tako, ime se koristi u formalnim prigodama, a naravno, upisano je i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Grad se sastoji od dva ključna dijela, od povijesne jezgre imena Rattanakosin i modernog, novog Bangkoka.

U gradu postoje mnoge palače, od kojih su neke u vlasništvu kraljevske obitelji, ali ipak, većina je pretvorena u muzeje ili sveučilišta, i dostupna je javnosti.

Oficijelna rezidencija kraljevske obitelji zove se Grand Palace, sagrađena je 1782. a dom je monarha posljednjih stotinu i pedeset godina. Danas je to jedna od najposjećenijih građevina u Bangkoku, zdanje unutar kojeg možete pronaći i Chakri Mahaprasat Hall i hram Phra Kaew, koji se smatra najvažnijim hramom Tajlanda. Nazivaju ga još i Hramom Emerald Buddhe, a poznat je po svojoj čudesnoj građi, koloresknom stropu i stupovima ukrašenim mozaicima.

Emerald Buddha je pozicioniran u središnjoj odaji. Naravno, ima tu zlata kao u priči, i nakon nekog vremena čovjeka zabole oči od silnog bliještanja.

Vrijedan posjeta je i Wat Pho, najveći i najstariji gradski hram, sagrađen još u šesnaestom stoljeću. Tu ćete zateći niti maje niti više nego 46 metara dugačkog i 15 metara visokog Buddhu, modeliranog od cigli, ali ipak pozlaćenog u završnoj doradi. Pa ti sad množi specifičnu težinu puta volumen...

Ako imate živaca, produžite i do Wat Aruna, koje je poznat po mozaicima iscrtanim na porculanu.

Ali ako vam se ne žuri, pokušajte ograničiti posjete hramovima na jedan ili dva dnevno, inače može doći do zasićenja.

Tajland je poznat po svojoj kuhinji, i naravno, po famoznoj masaži. U Bangkoku ne samo da možete fino papati na svakom uglu, nego možete upisati i tečaj kuhanja u Thai Houseu.

Isto tako, ne samo da na svakom uglu postoji salon masaže, nego postoje i škole u kojima se uči ova plemenita vještina.

Samo s odlaskom u salone treba biti oprezan. Najbolje je unaprijed postaviti granice ugode, odnosno pravila ponašanja, jer inače se možete iznenaditi koliko daleko ta masaža može otići.

I za kraj dobra vijest za one kojima noćni provod nije mrzak, a kojima se gade svi ti go go barovi koji čine devedeset posto ponude provoda.

Osim Khao San Roada, gdje možete obići lokalne barove, i započeti večer lokalnom poslasticom – bucketom (aluminijska kanta, pola boce vodke, litra borovnice, pet Red Bullova, slamke), partijanje možete nastaviti ili u Bed Supperclubu, ili u Q Baru. Oba mjesta daju osjećaj istoka, uz nešto malo zapadnjačke muzike, ali uglavnom bez white trasha, od kojeg vam je muka već nakon pola sata provedenih u gradu.

Ali neka vas sve to skupa ne obeshrabri. Bangkok svakako treba posjetiti, pa makar on bio i samo usputna stanica prema ostatku Indokine, ili prema otocima juga zemlje. A ako ne putujete dalje, i on je vaša jedina destinacija, niti onda nema razloga za zabrinutost. Jer kao i uvijek u životu, vrijeme popravi svaki dojam, pa ćete zasigurno pamtiti hramove, masažu i gostoljubivost divnih Tajaca.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Kolumne istog autora

Bangkok (3. dio)

Ali Bangkok... blagi Bože, tih petnaest milijuna ljudi koji tu žive valjda nikad ne miruju.

Anketa

Recite nam…

Što mislite o testiranju intolerancije na hranu?