Psiha

Psiha

Alice Waters: Umjetnost jednostavne hrane

Kuhinja Alice Waters zasniva se na principima jednostavne, sezonske, domaće prehrane, a u knjizi “Umjetnost jednostavne hrane” pokazuje nam što to znači kroz više od 250 recepata za cijelu obitelj.

Pođite na kulinarsko
putovanje sa slavnom američkom autoricom Alice Waters i pustite da vas, korak
po korak, vodi carstvom zdrave domaće kuhinje. Već više od trideset godina
Alice Waters zagovara upotrebu sezonskih namirnica i hranu uzgojenu u vlastitu
podneblju. Njezine knjige i nastupi privlače publiku diljem svijeta jer u njima
otkriva jednostavnu, a zaboravljenu istinu da tajna dobrog jela leži u dobrim
sastojcima. U knjizi “Umjetnost jednostavne hrane” pokazuje nam što to znači u
svakodnevnoj prehrani kroz više od 250 recepata za cijelu obitelj. Svi koji se
drže njezinih uputa slažu se da je za zdravu i ukusnu prehranu dovoljno imati
dobre namirnice i – puno ljubavi.

Naučite se opustiti
u kuhinji, ne držati se slijepo svakog recepta, od riječi do riječi, već
kombinirati tehnike i namirnice u skladu sa svojim željama i ukusom. Pisanje
Alice Waters toliko je puno strasti, znanja, iskustva i poštovanja prema
namirnicama da će i potpuni početnici, kao i profesionalci u kuhinji, s užitkom
pročitati ovu knjigu od korica do korica, a stečene vještine i ideje
upotrebljavati cijeloga života.

Kulinarska pravila Alice Waters

Neka od načela
kulinarske revolucije Alice Waters:

  • Kupujte
    lokalno uzgojene, što kvalitetnije namirnice
  • Kupujte
    u sezoni, što svježije
  • Kupujte
    na tržnici, od malih proizvođača, organsko
  • Ne
    držite se slijepo recepata ako to nije potrebno
  • Saznajte
    kada i kako improvizirati prilikom kuhanja

Alice Waters vlasnica je restorana Chez Panisse u Berkleyju, koji ima četrdesetgodišnju tradiciju
koja se zasniva na principima jednostavne, sezonske, domaće prehrane. Restoran je dobio priznanja Gourmet
magazina i ponosni je vlasnik Michelin zvjezdice te je nadahnuo stotine
uglednih kuhara diljem svijeta svojom kulinarskom filozofijom. Između ostalih,
tu su svjetski poznat Jamie Oliver i naša poznata kuharica Ana Ugarković.

Alice Waters velika je inspiracija
Ani Ugarković, koja joj je posvetila poseban kutak u svom restoranu te je
napisala i predgovor za ovu knjigu.

“Alice Waters nas potiče da kupujemo kvalitetne, lokalno
uzgojene namirnice. Ne samo da tako podupiremo male uzgajivače, već kupnjom svježeg, sezonskog
voća i povrća dobivamo namirnice najboljeg okusa i kvalitete. A kad je
namirnica dobra, kuhanje ne mora biti složeno”,
ističe Ana Ugarković i dodaje kako su knjige
Alice Waters i nju samu odredile kao kuharicu.

“Njezin se pristup
kuhanju poklopio s mojom filozofijom, koja se temelji na odabiru namirnica u
skladu sa sezonom i njihovu poštivanju. To je svojevrsna mediteranska kuhinja, u njoj ima
španjolskih, talijanskih i francuskih utjecaja, a upravo tako i ja nastojim
kuhati”
, zaključuje Ana Ugarković.

Nakladnik: Mozaik knjiga

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo