Vježbanje mora biti zabavno da bi pobijedili depresiju

Članak (18.11.2010.)

Vježbanje mora biti zabavno da bi pobijedili depresiju

Provodite vrijeme s prijateljima i vježbajte.

  • Podijeli na:

Mnoga istraživanja ističu tjelovježbu kao jedan od načina uz pomoću kojeg možete pobijediti depresiju. Najnovija otkrića upućuju kako vježbanje mora biti zabavno da bi se postigli ovakvi rezultati.

Udruženi britanski i norveški stručnjaci tvrde kako će osobe koje redovito vježbaju u svoje slobodno vrijeme, a ne na poslu (kao primjerice skladištari ili dostavljači) biti manje sklone depresiji. Do ovog su zaključka došli nakon što su analizirali tjelesne navike preko 40.400 Norvežana. Ispitanici su upitani o tjelesnim aktivnostima za vrijeme posla i u slobodno vrijeme te su prošli sistematski pregled. Jednako tako su ispunili upitnik o razini depresije i tjeskobe.

Zumba je zabavna i učinkovita

Osobe koje su se redovito bavile nekom tjelesnom aktivnošću u svoje slobodno vrijeme dvostruko su manje patile zbog simptoma depresije, neovisno o intenzitetu aktivnosti. Što su se više bavile nekom vrstom fizičke aktivnosti, to ih je depresija u većem luku zaobilazila.

"Pojedinci koji redovito sudjeluju u tjelesnim aktivnostima u svoje slobodno vrijeme, bez obzira na njihov intenzitet, su manje skloni simptomima depresija. Također smo ustanovili kako je kontekst u kojem se aktivnost odvija ključan. Ovo uključuju dobrobiti provođenja vremena s prijateljima i društvene potpore", objasnio je dr. Samuel Harvey s Instituta za psihijatriju King`s Collegea u Londonu, ujedno i voditelj istraživanja.

Tvrdi kako je vježbanje zabavno te je tako učinkoviti lijek za depresiju i uključuje dobrobiti koje nisu vidljive ako se ono uključi u radni dan.

K. Horvat

Nema komentara.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Koji su vam članci na portalu ordinacija.hr najzanimljiviji?

O zdravlju
 
70%
O ljepoti
 
8%
O ljubavnim vezama
 
8%
O hrani
 
13%