Aerobno vježbanje olakšava simptome menopauze

Članak (26.03.2012.)

Aerobno vježbanje olakšava simptome menopauze

Fizička aktivnost godi damama.

  • Podijeli na:

Rezultati najnovijeg finskog istraživanja su pokazali kako se dame koje tijekom menopauze prakticiraju aerobno vježbanje susreću s manje izraženim simptomima poput noćnog znojenja, promjene raspoloženja i razdražljivosti od žena koje ne vježbaju.

"Rezultati našeg istraživanja jasno pokazuju kako vježbanje može poslužiti kao alternativa za hormonsku nadomjesnu terapiju koja guši dosadne simptome menopauze. Svakako preporučujemo fizičku aktivnost. Od svih ponuđenih opcija, vježbanje je vjerojatno najbolji mogući izbor za zdravlje i ublažavanje simptoma starenja", poručuju stručnjaci američkog Penn State Sveučilišta.

Statistike pokazuju kako se gotovo 80 posto dama tijekom menopauze susreće s naletima vrućine i noćnim znojenjem, poremećajima spavanja, glavoboljom, depresijom, razdražljivosti, urinarnim problemima i vaginalnom suhoćom.

Iako terapija temeljena na estrogenu može ublažiti spomenute simptome, zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja na zdravlje je natjerala brojne pacijentice i njihove liječnike da odustani od ovog načina liječenja.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Menopause.

 

K. R.

Nema komentara.

Uključite se u raspravu! Komentiranje je moguće kada .
Nemate korisnički račun? Registrirajte se.

Pronađite svog liječnika u adresaru privatnih zdravstvenih ustanova
Halo, doktore – pitajte i naši doktori odgovaraju!

Anketa

Recite nam…

Koji su vam članci na portalu ordinacija.hr najzanimljiviji?