Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto jedemo i nakon što smo siti?

Zašto ljudi nastavljaju jesti i nakon što su puni? Novo istraživanje provedeno na miševima kaže kako ova činjenica ima veze s hormonom gladi, koji mozgu govori da i dalje nastavi jesti.

“Studijom smo htjeli pokazati kako postoje situacije kada smo potaknuti na konzumiranje ukusne hrane, čak i ako smo, realno, siti. A jedini razlog za ovakvo ponašanje je činjenica da nam naš mozak to sugerira”, rekao je doktor Jeffrey
Zigman, profesor medicine i psihijatrije na sveučilištu Texas Southwestern
Medical Center i autor nove studije.

HranaIstraživači su kroz eksperimente s miševima proučavali hormone. Htjeli su ustanoviti mijenjaju li se prehrambene navike ovih glodavaca nakon što dobiju
dozu hormona, poznatog kao grelin. Miševi koji su dobili grelin htjeli su duže ostati u
prostoriji u kojoj su ranije jeli kaloričnu i masnu hranu. Drugi miševi nisu
obraćali pozornost na to u kojoj se sobi nalaze.  

“Mislimo kako je grelin potaknuo miševe da traže hranu koja obiluje
mastima, jer su se sjećali koliko su uživali u njoj”, rekao je koautor
studije, doktor Mario Perello. “Nije bilo važno što su sobe sada bile
prazne, miševi su ih i dalje povezivali s nečim ugodnim”, dodaje.

Prema novim istraživanjima, čovjekov mozak doživljava osjećaj ugode na isti način kao i mozak miša. Crijevni
hormon grelin čini hranu privlačnijom i uzrokuje jedenje kaloričnije hrane. Razina
hormona grelina raste prije, a opada nakon jela iz čega se zaključuje da
uzrokuje glad i potiče hranjanje. Sljedeći korak je ustanoviti kako mozak regulira rad ovog hormona. 

Studija je objavljena u časopisu  Biological Psychiatry.

D. Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo