Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mitovi o prehrani koje ne trebate slušati!

Vjerojatno ste ove “mitove” o prehrani već čuli. Poput brojnih ljudi, možda vjerujete kako se radi o točnim informacijama. No, jesu li zapravo?

Donosimo istinu iza pet najčešćih mitova o prehrani.

MršavljenjeMit #1: Dodatni proteini su dobri za energiju i izgradnju mišića


Istina:
Tijelo
koristi proteine kao “gorivo” samo u krajnjim slučajevima. Većina
prekomjerno proteina skladišti se kao tjelesna masnoća. Zapravo vam je potrebna dovoljna količina ugljikohidrata kako biste izgradili mišićnu masu. Konzumiranje
dodatnih proteina pomaže izgradnji mišića samo ako u isto vrijeme vježbate. Imajte na umu kako previše proteina može biti štetno za bubrege.

Mit #2: Jedenje jaja podiže kolesterol


Istina:
Žumanjci
iz jaja doista sadrže popirličnu količinu kolesterola – u usporedbi s drugom hranom. No, studije
pokazuju kako jedenje jednog jajeta dnevno neće podići razinu lošeg
kolesterola. Jaja su zapravo sjajan
izvor nutrijenata. Većina ljudi nije svjesna činjenice kako razinu kolesterola
u krvi zapravo dižu namirnice bogate zasićenim mastima – a jaja sadrže vrlo malo
zasićenih masti. Samo ih nemojte
začiniti sirom, maslacem ili kobasicama – jedite ih uz toast ili svježe voće i
nema straha od visokog kolesterola.

Mit #3: Sve masnoće su loše


Istina:
Svi
trebamo masnoće u prehrani – one nam pomažu u apsorbiranju određenih
nutrijenata. Masnoće su važan dio staničnih membrana, te, između ostalog,
pomažu u pravilnom funkcioniranju živaca. No, kada jedemo previše masti, dolazi
do debljanja, srčanih, ali i nekih kancerogenih oboljenja. Zato je ključno
zamijeniti loše masnoće (zasićene i trans masnoće), dobrima (mononezasićenima i
polinezasićenima). Najzdravija hrana u tom smislu? Masline, ulje lanenih
sjemenki, losos i sardine, avokado i orašasti plodovi. Stručnjaci smatraju kako barem 25 do 30 posto
dnevnog unosa hrane trebaju biti zdrave masnoće.

Jaja

Mit #4: Izbjegavajte ugljikohidrate ako želite smršavjeti


Istina:
Važno
je ograničiti unos ugljikohidrata koji potječu iz šećera i bijelog brašna. No,
ljudi često idu u krajnosti i isključuju važne grupe namirnica, poput voća,
povrća i cjelovitih žitarica. Oko 50 posto dnevno konzumiranih namirnica
trebaju biti ugljikohidrati, a posebice pazite na dovoljan unos povrća. Ozbiljno
ograničavanje unosa ugljikohidrata može rezultirati gubitkom mišićne mase i
tekućine iz tijela, a ne, kako ljudi uglavnom žele, masnoće. Ključ je, kao i uvijek,
ravnoteža.

Mit #5: Kako biste smršavjeli, morate drastično smanjiti unos kalorija.


Istina:
Mnogi
ljudi misle kako konzumiranje manje hrane ili preskakanje obroka pridonosi
gubitku težine. Istina je ponešto drugačija. Ovakvim načinom prehrane ili ćete postati
tako gladni da ćete se kasnije prejesti, ili ćete jesti premalo. Kada se dogodi ovo
drugo, vaše tijelo misli da je nastupilo stanje “gladovanja”, te se
automatski smanjuje brzina sagorijevanja kalorija. Iako se isprva čini kako ste
skinuli nekoliko kilograma, vjerojatnije ste izgubili na mišićima i tjelesnoj
tekućini. No, kada se težina ponovno vrati na staro stanje, dobivate masnoću –
ne mišiće.

Puno je bolji pristup češće jesti manje obroke, i posegnuti za
međuobrokom kako bi razina šećera u krvi ostala na jednakoj razini. Ako želite
skinuti suvišne kilograme, probajte za početak malo smanjiti unos kalorija, te
jesti svaka tri sata. Ovakav stil prehrane povećat će gubitak kilograma, a vaš
će metabolizam i dalje raditi dobro.

 D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo