Autor

Tomislav Veseljak, vlasnik i chef restorana Panino

Biografija

Tomislav Veseljak devet je godina vlasnik zagrebačkog restorana Panino, a zadnjih šest posvetio se kuhanju. Srednju školu je završio u El Pasu, Texas. Potom upisuje Ekonomski fakultet u Zagrebu. Nakon završenog školovanja otvara pekarnicu Panino, a nakon dvije godine i restoran istog imena.

Profesionalno je usavršavanje započeo u obiteljskom restoranu u mjestu Porto Ercole u Toscani. Usavršavanje nastavlja na Italian Institute for Advanced Culinary and Pastry Arts u Calabriji gdje se specijalizirao za izradu domaće tjestenine i slastica.

U Calabriji je upoznao i neka svjetski poznata imena poput Fabia Momola (kapetan talijanske kuharske olimpijske reprezentacije), Fabia Bertonija (master baker chef)… 

Na CIA-u (Culinary Institute of America) u Hyde Parku, New York, najvećoj i najvažnijoj američkom kulinarskoj instituciji upoznao se s tajnama azijske kuhinje (Kina, Japan, Tajland, Vietnam…). Slijedeća postaja bila je ponovo SAD i njujorški Institute of Culinary Education,  gdje je naglasak bio na "fine dinning cooking".

Neposredno prije početka pisanja kolumne za Ordinaciju.hr vratio se s Balija gdje je kod chefa I Nyoman Sudiasa, vlasnika restorana Sate Bali dodatno proširio svoja znanja o indonežanskoj i balinežanskoj kuhinji.

Piše kolumnu Kuhar: povjerljivo na Ordinacija.hr

Kolumne

  • Turizam na hrvatski način (23.07.2010.)

    Pogledajmo samo stanje u Varšavskoj, pa ljudi kada ćemo se opametiti?

  • Goriška brda III (23.06.2010.)

    U travnju sam prvi puta bio u Goriškim brdima i odmah se oduševio. Vinom, vinarima, krajolikom.

  • Molekularna gastronomija (19.05.2010.)

    Riječ je o znanstvenoj disciplini koja proučava kemijske i fizikalne procese koji se događaju prilikom kuhanja.

  • Goriška brda II (28.04.2010.)

    Osim grožđa, u ovom dijelu Slovenije uzgajaju breskve i trešnje. Klima je takva da uspijevaju i masline.

  • Goriška brda (21.04.2010.)

    Iz perspektive vlasnika restorana s dosta širokom ponudom vina, moram priznati da smo zadnjih godina poprilično zapostavili slovenska vina.

  • Proljetna kuhinja (24.03.2010.)

    Po onome što nalazim da Dolcu, proljeće je stvarno počelo.

  • Kupujmo hrvatsko (11.03.2010.)

    Premda smo se probudili uz snijeg, proljeće službeno dolazi za jedanaest dana. Vidimo se na Dolcu, jer stvarno moramo kupovati hrvatsko!

  • Nezaposlenost i ugostiteljstvo (03.03.2010.)

    Ova kriza nam je uz sve negativnosti kojih smo svakoga dana svjesni donijela i neke dobre stvari...

  • Rižoto (18.02.2010.)

    Koja je tajna savršeno pripremljenog rižota?

  • Zimske juhe (10.02.2010.)

    Krem juha od rajčice, buče ili kestena? Sami odaberite svoju omiljenu!