Autor

Ratan Chaudhary, vlasnik indijskog restorana Maharadja

Biografija

Ratan Kumar Chaudhary je rođen 1950. godine u Ghazipuru, u Indiji. Diplomirao je na Elektotehničkom fakultetu u Indiji 1971. godine. Za vrijeme školovanja je bio vrhunski sportaš te član indijske reprezentacije u hokeju na travi, u kojem je Indija bila svjetski prvak od 1924. do 1980. godine.

Kao trener i igrač doselio se u Hrvatsku prije trideset godina. Za vrijeme njegove igre klub Marathon iz Zagreba je bio na prvom mjestu u Hrvatskoj. Radio je i kao trener u Savezu za tjelesnu kulturu te bio trener reprezentacije Hrvatske i izbornik na Mediteranskim igrama i u Alpskom kupu.

Bio je prvi ataše i predstavnik za promociju i razmjenu kulture Hrvatske i Indije 1992. godine za vrijeme Domovinskog rata. Njegovim zalaganjem je Indija priznala Hrvatsku. U tom vremenu organizirao je i kulturno – sportsku razmjenu događanja između dviju zemalja. Od 1992. do 1993. godine vodio je nogometni klub Varteks u Indiji, te je klub osvojio turnir u nogometu u Delhiju.

Njegov sportski put prekinut je radi nedovoljnog ulaganja u hokej te se počeo baviti prodajom tekstila i indijskih suvenira. Prva u nizu današnjih trgovina otvorena je u Zagrebu u Jurišićevoj ulici, gdje posluje i danas.

Živeći daleko od Indije najviše mu je nedostajala indijska kuhinja, te je iz tog razloga 1998. godine u Zagrebu otvorio restoran s indijskim specijalitetima. Restoran Maharadja (ex. Tandoor) nalazi se u ulici Opatovina 19 u Zagrebu.

Uz veliko poznavanje indijskih začina raspolaže i zavidnim znanjem yoge, meditacije i ayurvedske medicine. Alternativnom medicinom te njezinom primjenom bavio se je još u vrijeme aktivnog bavljenja sportom.

Vodi zdrav život, uči i savjetuje ljude kako da žive zdravo kroz zdrav način prehrane, smirenost i moralnost.

Piše kolumnu Bogatstvo indijskih začina na Ordinacija.hr

Kolumne

  • Indijske mješavine začina (19.07.2010.)

    Najpoznatiji su curry prah, garam masala i Madras curry masala.

  • Šafran, piskavica i curry list (12.07.2010.)

    Predstavljamo vam zvijezde indijske kuhinje.

  • Đumbir (05.07.2010.)

    U Indiji se koristi kao začin svim slanim jelima i svakodnevno se pije đumbirov čaj.

  • Čili paprika i češnjak (21.06.2010.)

    Čili paprika hrani daje pikantan, ljuti okus, a češnjak je poznat po svojim ljekovitim svojstvima.

  • Kardamom i cimet (14.06.2010.)

    U Indiji se kao začin slatkim jelima koristi kardamom, a cimet se rabi kod pripreme izvornih slanih jela.

  • Crni papar i klinčić (07.06.2010.)

    Klinčić liječi bolesti dišnih putova i probavnog sustava, a crni papar pomaže kod prehlade!

  • Kurkuma (31.05.2010.)

    Kurkuma, začin intenzivne žute boje, daje hrani lijepu boju i ugodnu aromu te se dodaje slanim i slatkim jelima.

  • Korijander (24.05.2010.)

    Ljekovita svojstva korijandera djeluju kod želučanih problema i ostalih problema s probavom te pomažu kod grčeva i nadutosti.

  • Kim (17.05.2010.)

    Svakodnevnom upotrebom kima možete preventivno djelovati na zdravlje želuca i cijelog sustava probave.

  • Indijska kuhinja (10.05.2010.)

    Začini koji se koriste pri kuhanju daju jelima svoj okus, miris i ljekovite značajke.